Varo väärennettyä rahaa – nyt löytynyt jo 20, 50 ja 100 euron seteleitä

Väärässä setelissä on teksti ”INVALID”, joka osoittaa setelin olevan pätemätön.

Väärässä setelissä on teksti ”INVALID”, joka osoittaa setelin olevan pätemätön. (Kuva Poliisi)

Väärennettyjä 100 euron seteleitä on ollut liikkeellä Turussa, pienempiä seteleitä Itä-Suomessa.

RIKOS Turussa on viime päivinä tavattu useampia väärennettyjä 100 euron seteleitä, joita on tarjottu maksuvälineeksi paikoissa, joissa ei ole teknisiä laitteita aitojen seteleiden tunnistamiseen.

Poliisi kehottaa seteleitä vastaanottavia ihmisiä tarkastamaan saamansa setelit. Nyt liikkeellä olevat 100 euron setelit ovat pienen tarkastelun jälkeen melko helposti havaittavissa väärennetyiksi. Seteleistä puuttuvat kaikki turvamerkinnät ja lisäksi niissä on tekstiä, jotka eivät kuulu aitoon seteliin.

Poliisi pyytää ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen, mikäli joku tarjoaa väärennettyjä seteleitä maksuksi.

Kuopiossa on myös viime perjantain jälkeen tullut poliisin tietoon puolenkymmentä tapausta, joissa asiakas on maksanut muun muassa ravintolaostoksia väärällä 50 euron setelillä.

Poliisi on ottanut tapauksen tutkintaan liittyen kiinni yhteensä kolme henkilöä ja kiinniottojen yhteydessä henkilöiden hallusta on löydetty lisää vääriä 50 euron seteleitä.

Kiinniotetut henkilöt ovat kaikki kuopiolaisia miehiä, iältään 18–24 -vuotiaita. Kaksi miehistä on edelleen pidätettynä. Teoilla aiheutetut vahingot ovat jääneet vähäisiksi.

Väärät setelit ovat nopeasti katsottuna aidon näköisiä ja paperin laatu myös aidon oloinen, ellei saatavilla ole aitoa seteliä verrattavaksi. Kaikista poliisin haltuun tulleista seteleistä löytyy teksti ”INVALID”, joka osoittaa setelin olevat pätemätön. Seteleistä puuttuu myös kaikki turvatekijät.

Aiemmin alkukesästä samanlaisia seteleitä käytettiin maksuvälineinä ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Nurmeksessa. On mahdollista, että näitä vääriä 50 euron seteleitä on edelleen liikenteessä ja niitä saatetaan käyttää maksuvälineenä.

Rahat ovat peräisin ulkomailta, joista ne on tilattu Internetin kautta Suomeen. Rahat ovat niin sanottuja näyterahoja, jonka vuoksi niistä löytyy pätemättömyysmerkintä lähtömaan omalla kielellä sekä englanniksi.

Lisäksi Itä-Suomen poliisi tutkii edelleen aiemmin Kuopion seudulla havaittua väärien 20 euron setelien levitystä.

Kommentoi Facebookissa