Vastustajia oli enemmän kuin kannattajia – Ruotsi sai silti Stefan Löfvenistä uuden pääministerin

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenille ei löytynyt tarpeeksi vastustajia äänestyksessä pääministeristä.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenille ei löytynyt tarpeeksi vastustajia äänestyksessä pääministeristä. (Kuva AOP)

Operaation tarkoitus oli estää ruotsidemokraattien mahdollinen vaikutusvalta.

RUOTSI Ruotsissa on yritetty muodostaa hallitusta viime syyskuussa pidetyistä valtiopäivävaaleista alkaen. Uusi hallitus varmistui viimein, kun erikoisessa äänestyksessä sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenille ei löytynyt tarpeeksi vastustajia.

Stefan Löfveniä kannatti pääministeriksi 115 kansanedustajaa, eli alle puolet kansanedustajista. Vastustajia oli 153 kansanedustajaa, ja tyhjää äänesti 77 henkilöä. Poissa oli neljä kansanedustajaa. Vastustajia olisi kuitenkin pitänyt olla vähintään 175, jotta Löfven olisi hävinnyt äänestyksen.

Tulos johtuu siitä, että Löfven on sopinut muodostavansa hallituksen sosialidemokraateista ja ympäristöpuolueen edustajista. Oikeistoblokista livenneet keskusta ja liberaalit sekä vasemmistoallianssiin kuuluva vasemmistopuolue tukivat valintaa äänestämällä tyhjää. Operaation tarkoitus oli estää ruotsidemokraattien mahdollinen vaikutusvalta.

– Ruotsi on saanut vahvan hallituksen, joka ei ole riippuvainen ruotsidemokraateista, Stefan Löfven julisti äänestystuloksen selvittyä.

Oikeistoblokkia vetänyt maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson totesi, että keskusta ja liberaalit ovat rikkoneet allianssin. Uusi vähemmistöhallitus tullaan todennäköisesti esittelemään ensi maanantaina.

Lue myös: Ruotsin hallitusneuvottelut epäonnistuivat – uusi yrittäjä etsimään ratkaisua vaikeaan tilanteeseen

Kommentoi Facebookissa