Vedet alkavat jäätyä – talvikalastajan pyydysmerkinnät ja luvat hyvä laittaa kuntoon

Pilkkimiseen ei tarvita lupia tai kalastonhoitomaksua, pilkkiminen ei ole kuitenkaan sallittua kieltoalueilla, esimerkiksi hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa.

Pilkkimiseen ei tarvita lupia tai kalastonhoitomaksua, pilkkiminen ei ole kuitenkaan sallittua kieltoalueilla, esimerkiksi hoidetuissa virkistyskalastuskohteissa. (Kuva Fotolia)

Pyydyskalastus vaatii aina vesialueen omistajan luvan, kalastonhoitomaksu nousi vuoden vaihteessa.

KALASTUS Pakkasten saavuttua Etelä-Suomeenkin vedet alkavat jäätyä ja talvikalastuksen ystävät pääsevät pian mielipuuhaansa. Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa voimassa olevista kalanpyydysten merkintätavoista ja tarvittavista kalastusluvista.

Näin merkitset pyydyksesi:

1) Jäältä kalastettaessa pyydys ja kalastamista varten tehdyt, halkaisijaltaan yli 40 cm:n avannot on merkittävä vähintään 1,2 metriä jään pinnasta ulottuvalla merkkisalolla, joka ei ole väriltään valkoinen. Salkoon on laitettava kaikkiin sivusuuntiin näkyvä 2 cm korkea heijastin. Jos jään alle esimerkiksi lasketaan katiska, merta tai vaikkapa pystyrysä, asia hoidetaan yhden avannon kautta. Jos avanto on yli 40 cm, merkintään käytetään yhtä edellä mainittua vähintään 1,2 metristä salkoa heijastimineen.

2) Jos pyydys tai usean yhteen liitetyn pyydyksen muodostama kokonaisuus on pituudeltaan yli 10 metriä, on merkkisalkoa käytettävä pyydyksen molemmissa päissä. Näin on esimerkiksi verkkojen suhteen toimittava. Tavallista on, että talviverkkoja lasketaan jään alle kokemisavannosta säteittäin useampaan suuntaan. Verkot ovat poikkeuksetta yli 10 metriä pitkiä, joten edellä mainittuja vähintään 1,2 metrisiä salkoja tulee käyttää kokemisavannon lisäksi jokaisen erisuuntaan olevan ”säteen” päässä.

Pyydyksen merkitsemiseen talvella käytettävä merkkisalko.
Pyydyksen merkitsemiseen talvella käytettävä merkkisalko. (Kuva Anu Välitalo/ Kalatalouden Keskusliitto)

Merkintä viimeistellään yhteystiedoilla. Pyydyksen asettajan nimi- ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki tulee kiinnittää merkkisalon yhteyteen. Muista, että oikea merkintä on turvallisuusasia.

Pyydyskalastus vaatii aina vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 45 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa.

Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai R-Kioskeissa. R-Kioskilla maksuun lisätään palvelumaksu.

Kommentoi Facebookissa