Veljekset riitelivät, uhkailivat ja lopulta ampuivat seitsemän kertaa – murhan yritys syyteharkintaan

Esitutkinnan perusteella on epäiltävissä, että tarkoituksena on ollut tappaa asianomistaja.

Esitutkinnan perusteella on epäiltävissä, että tarkoituksena on ollut tappaa asianomistaja. (Kuva Sisäministeriö)

Asianomistajan alle 15-vuotias poika ja sisko pakenivat ampumisen aikana rappukäytävästä asuntoon.

AMPUMAVÄLIKOHTAUS Nurmeksessa sunnuntaina 17.6.2018 tapahtuneen ampumavälikohtauksen esitutkinta on valmistunut ja tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Kokonaisuuden osalta rikosnimikkeinä ovat murhan yritys, laiton uhkaus, vaaran aiheuttaminen sekä kaksi ampuma-aserikosta ja vahingonteko.

Rikoksesta epäiltyinä ovat Nurmeksessa asuvat kaksi veljestä, miehet ovat iältään 28- ja 37-vuotiaita. Miehet ovat olleet vangittuina koko esitutkinnan ajan. Ampumavälikohtaus on tapahtunut 51-vuotiaan asianomistajan kerrostalokodin pihassa osoitteessa Porokylänkatu 36.

Tapahtumia on edeltänyt asianomistajan ja rikoksesta epäiltyjen välinen riita koko kyseisen viikonlopun ajalta. Epäillyt ovat esitutkinnan perusteella käyneet uhkailemassa asianomistajaa lauantai-iltana 16.6.2018 ja tässä yhteydessä rikkoneet kerrostalon rappukäytävän lasin.

Sunnuntaina 17.6.2018 rikoksesta epäillyt ovat ensin käyneet uhkailemassa asianomistajaa ennen klo 17 ja poistuneet paikalta. Jo tällöin uhkailua on mahdollisesti tehostettu esillä olleella ampuma-aseella. Rikoksesta epäillyt poistuivat paikalta eikä poliisipartio tavoittanut heitä. Tuntia myöhemmin poliisille tuli hätäkeskuksen kautta useita ilmoituksia, joiden mukaan kerrostalon pihassa on ammuttu useita laukauksia.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäillyt ovat tulleet kävellen kerrostalon pihalle, jossa asianomistaja on ollut tapahtumahetkellä yksin. Toinen epäillyistä oli aseistautunut käsiaseella ja toisella on ollut teräase. Asetta hallussa pitänyt mies on ampunut asianomistajaa kohti pihassa ja kerrostalon rappukäytävässä yhteensä seitsemän laukausta.

Asianomistajan alle 15-vuotias poika ja sisko pakenivat ampumisen aikana rappukäytävästä asuntoon. Tämän jälkeen rikoksesta epäillyt poistuivat paikalta. Heidät otettiin myöhemmin samana iltana kiinni Rautavaaralta.

Laukaukset eivät osuneet asianomistajaan ja hän ei loukkaantunut tilanteessa. Yksi laukauksista lävisti yhden rappukäytävässä olleen huoneiston oven. Kyseinen huoneisto ei liity osallisiin millään tavalla. Muut laukaukset osuivat kerrostalon ulkoseinään sekä rappukäytävän rakenteisiin.

Poliisi on esitutkinnan aikana takavarikoinut teossa käytetyn käsiaseen. Lisäksi 37-vuotiaan epäillyn kotiosoitteesta takavarikoitiin toinen käsiase. Henkilöillä ei ole ollut hallussapitolupaa kummallekaan käsiaseelle.

Poliisilla on ollut esitutkinnassa käytössään kaksi tapahtumasta kuvattua videotallennetta, jotka ovat merkittävästi edesauttaneet tapauksen selvittämistä. Toisen videotallenteen on kuvannut ammunnan kohteena olleen asianomistajan poika ja toisen on kuvannut ulkopuolinen henkilö.

Tapausta on tutkittu murhan yrityksenä, koska esitutkinta-aineiston perusteella on epäiltävissä, että rikoksesta epäiltyjen toiminnan tarkoituksena on ollut tappaa asianomistaja. Tekoa epäillään suunnitelluksi ja harkituksi teoksi. Lisäksi kerrostalon pihassa ja rappukäytävässä ammutut laukaukset ovat esitutkinnan perusteella aiheuttaneet vakavaa yleistä vaaraa.

Syyte asiassa on nostettava 30.8.2018 mennessä.

Lue myös: Etsintäkuulutettu mies käveli pistoolin kanssa poliisiasemalle – turkulainen mies tunnusti ampumisen

Kommentoi Facebookissa