Venäjä käyttää palopommeja siviilejä vastaan Syyriassa

Nuori syyrialaispoika katselee pommitusten jälkiä.

Nuori syyrialaispoika katselee pommitusten jälkiä. (Kuva AOP)

Bellingcatin tutkiva ryhmä vahvisti todisteet fosforipommien alkuperästä.

SYYRIA Kansalaisjournalistien tutkiva ryhmä Bellingcat on käynyt läpi todisteet väitteistä, joiden mukaan Venäjä on käyttänyt palopommeja siviilejä vastaan kapinallisten hallussa olevassa Douman kaupungissa Damaskoksen lähellä.

Douman historia on pitkään ollut verinen, se on saanut todistaa useita hyökkäyksiä Syyrian sodan alkamisesta lähtien. Vapaan Syyrian armeija kertoi saaneensa kaupungin haltuunsa tammikuussa 2012, jonka jälkeen hallituksen armeija valtasi sen takaisin. Syyrian armeijan joukkojen suorittaman verilöylyn jälkeen kapinalliset ottivat kaupungin takaisin haltuunsa lokakuussa 2012.

Vuonna 2015 vähintään 50 ihmistä kuoli, kun maastalaukaistavat ohjukset ammuttiin siviilejä täynnä olevalle Douman torille. Pommitukset ovat jatkuneet sen jälkeen lähes tauotta ja viimeiset ovat tapahtuneet lokakuussa 2016. Ne ovat vaatineet useita kuolonuhreja.

Douma palaa, palopommit ovat saaneet kaupungin taivaanrannan tuleen. (Kuva Bellingcat)
Douma palaa, palopommit ovat saaneet kaupungin taivaanrannan tuleen. (Kuva Bellingcat)

Vapaaehtoisista pelastustyöntekijöistä koostuva White Helmets -ryhmä on ladannut sivuilleen videoita ja kuvia, jotka on otettu lokakuun alussa tapahtuneen Douman pommituksen jälkeen. Kolme ilmaiskua aiheutti kahdeksassa kohteessa tulipalon, sillä hyökkäyksessä käytettiin fosforipommeja. Kansalaisjournalisti Yasser Al-Doumany on valokuvannut ja mitannut hyökkäyksessä käytettyjä pommeja, myös Douman paikallisneuvoston jäsen Younes Taha lähetti lisämateriaalia.

Bellingcatin tarkistuksissa ilmeni, että kyseessä on mallin RBK-500 ZAB-2,5SM rypälepalopommi. Palopommeja verrattiin venäläisiin ammuksiin ja ne havaittiin mittauksissa sekä yksityiskohdissaan identtisiksi. Pommien tuhoava vaikutus kohdistuu 80–160 metrin läpimittaiselle alueelle. Tämä tyyppisiä pommeja ei ole käytetty Syyriassa ennen kuin Venäjä aloitti sotatoimet syyskuussa 2015.

Venäjä ja Syyrian armeija ovat pommittaneet viime aikoina raskaasti myös itäistä Aleppoa ja sen lähistöllä olevia alueita, joissa on kapinallisia. Rajuissa pommi-iskuissa on käytetty palopommeja.

Bellincat on tarkistanut ja mitannut käytettyjen palopommien tyypin ja vahvistanut ne venäläisiksi. (Kuva Younes Taha)
Bellincat on tarkistanut ja mitannut käytettyjen palopommien tyypin ja vahvistanut ne venäläisiksi. (Kuva Younes Taha)

Täysimittaista rypälepommikieltoa on ajettu laajasti kansainvälisesti, mutta muun muassa Kiina, Israel, Yhdysvallat ja Venäjä vastustavat kieltoa. Pommeja on käytetty myös Irakin sodissa. Epätarkat pommit saattavat olla kansainvälisten sopimusten vastaisia.

Bellingcat viittaa Human´s Right Watchiin ja toteaa palopommien käyttämisen siviilikohteita vastaan olevan sodan oikeussääntöjä vastaan ja rikkovan Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden protokollaa vuodelta 1980.

Lähde Bellingcat

Kansainvälinen ihmisoikeusjulistus ja palopommit

Human´s Right Watchin raportti palopommeista Syyriassa:

https://www.hrw.org/news/2016/08/16/syria/russia-incendiary-weapons-burn-aleppo-idlib

YK:n ihmisoikeusjulistus:

http://www.ykliitto.fi/yk70v/yk/ihmisoikeudet

Englanninkielinen sivusto palopommeja koskevista laista:

http://www.weaponslaw.org/instruments/1980-Protocol-on-Incendiary-Weapons

Kommentoi Facebookissa