Venäjä tunnusti separatistialueiden nukkevaltioiden itsenäisyyden – Putin määräsi sotilaita Ukrainaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaita Ukrainaan. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomi tuomitsee yksipuoliset Ukrainan alueellista koskemattomuutta loukkaavat toimet.

UKRAINA Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut Venäjän tunnustavan Itä-Ukrainan separatistialueiden Luhanskin ja Donetskin itsenäisyyden. Niin sanotut kansantasavallat ovat vuodesta 2014 alkaen olleet separatistien hallinnassa.

Putin on määrännyt myös rauhanturvaamiseksi kutsutun sotilasoperaation, jonka varjossa on mahdollista lähettää venäläissotilaita Ukrainan kapinallisalueille. Venäjä on jo pitkään keskittänyt sotilasosastojaan Ukrainan rajalle, ja vetäytymisilmoitustensa vastaisesti lisännyt sotilaiden määrää.

Tasavallan presidentin kanslia on julkaissut Suomen lausunnon Venäjän päätöksestä tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueet

”Suomi tuomitsee Venäjän yksipuoliset, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavat toimet. Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustaminen rikkoo vakavasti Minskin sopimuksia. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.”

Länsivallat ovat Ukrainan viimeaikaisen konfliktin aikana julkaisseet avoimesti tiedustelutietojaan. Jo pitkään on ollut selvillä, että Venäjä tunnustaa separatistialueet, jotta voisi esittää näin oikeutuksen sotilaidensa lähettämisen alueelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Donetskin kaupungissa liikkuu jo epätavallisen suuria määriä tunnuksettomia sotilasajoneuvoja. Seuraavaksi odotetaan Putinin liittävän alueet Venäjään, mutta tämä voi vielä viedä aikaa jopa vuosia.

Ukrainan konfliktin aikana on levitetty myös suuri määrä valeinformaatiota. Muun muassa Donetskin kansantasavallan julkaisemalla videolla väitetään puolalaisten sabotöörien iskeneen alueelle. Bellingcat-tutkijaryhmä on kuitenkin selvittänyt, että videolla kuultavia laukauksia on kopioitu vuonna 2010 pidetyn suomalaisen sotaharjoituksen Youtube-videolta.

YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon ja länsivalloilta on odotettavissa vähintäänkin taloudellisia pakotteita Venäjää kohtaan. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan ilmoitti televisiopuheessaan, että alueelliset luovutukset eivät ole mahdollisia.

Ranska on ollut järjestämässä huippukokousta Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä, mutta sen toteutuminen on nyt epätodennäköistä.

Lue myös: Presidentti Niinistö toteaa turvallisuustilanteen olevan omituinen – ”Venäjä hyppyyttää meitä kaikkia”

Kommentoi Facebookissa