Venäjältä johdettiin rikollisliigaa – Suomeen salakuljetettiin ainakin 70 ihmistä

Salakuljetukseen käytetty noin 12-metrinen moottorivene saapui Saimaan kanavaa pitkin Venäjältä Suomeen.

Salakuljetukseen käytetty noin 12-metrinen moottorivene saapui Saimaan kanavaa pitkin Venäjältä Suomeen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Matkasta Eurooppaan oli maksettu jopa 10 000 dollaria.

RIKOS Rajavartiolaitos on saanut päätökseen esitutkinnan, jossa tutkittiin Suomeen laittomasti huviveneellä salakuljetettujen ihmisten rikoskokonaisuutta. Esitutkinnassa selvitettiin Venäjältä johdetun järjestäytyneen rikollisryhmän järjestäneen 10.7.2016 – 6.6.2017 Suomeen seitsemällä eri matkalla ainakin 70 henkilöä, joista osan edelleen muualle Eurooppaan.

Rajavartiolaitos epäilee kyseisen rikollisryhmän järjestäneen laittomasti Eurooppaan Jemenin, Turkin, Afganistanin, Syyrian ja Egyptin kansalaisia sekä kansalaisuudettomia henkilöitä. Rikollisorganisaation epäillään hyötyneen järjestelyistään useita satojatuhansia euroja. Tutkinnan kohteena ollut järjestäytynyt rikollisryhmä koostuu jäsenistä, joita on selvitetty olevan ainakin Venäjällä, Malesiassa, Irakissa sekä Libanonissa.

Matkasta Eurooppaan on maksettu jopa kymmenen tuhatta Yhdysvaltain dollaria. Osa rahoista on maksettu lähtömaissa toimiville rikollisryhmän jäsenille, osa Venäjällä ennen Suomeen lähtöä. Lisäksi on selvitetty Euroopassa toimivia rikollisryhmän jäseniä, jotka ovat toimineet vastaanottajina, kuljettajina sekä majoittajina Suomessa sekä muualle Eurooppaan.

Esitutkinnassa selvitetyn perusteella Rajavartiolaitos epäilee 15 henkilöä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä tai avunannosta kyseiseen rikokseen.

Rikollisliigan jäljille päästiin, kun Suomeen saapui 6.6.2017 Saimaan kanavaa pitkin Nuijamaan rajatarkastukseen Venäjälle rekisteröity huvivene, jonka kolmen hengen miehistö esitti omat matkustamiseen oikeuttavat asiakirjansa.

Vene pysähtyi Lappeenrannan edustalle laituriin, josta sen kyydistä nousi 17 henkilöä ilman maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja. Rajavartiolaitos totesi kiinniottojen jälkeen kaikkien henkilöiden olleen veneen kyydissä ja piilossa sen rakenteissa. Epäillyn rikoksen tekemiseen käytetty vene on takavarikoitu. Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

Rajavartiolaitos on tehnyt asian selvittämiseksi yhteistyötä Keskusrikospoliisin, Suojelupoliisin ja Maahanmuuttoviraston, sekä Europolin ja Ruotsin ja Venäjän esitutkintaviranomaisten kanssa.

Rikoksesta epäilty veneen miehistö oli venäläinen perhe – isä, tytär ja poika – joista isä ja tytär ovat edelleen vangittuina. Tapaus on siirtynyt Salpausselän kihlakunnansyyttäjän syyteharkintaan.

Kommentoi Facebookissa