Venäläinen villikoiralauma tuli rajan yli – poliisin päätöksellä on lopetettu jo kymmenkunta koiraa

Villintyneet koirat ovat tuottaneet ongelmia erityisesti itärajalla.

Villintyneet koirat ovat tuottaneet ongelmia erityisesti itärajalla. (Kuvituskuva Fotolia)

Kyläläiset itärajan tuntumassa ovat olleet huolissaan turvallisuutensa puolesta.

KOIRALAUMA Tohmajärvelle Niiralan alueelle on muodostunut alkukesän aikana ongelma venäläisestä irtokoiralaumasta. Rajavartiolaitos oli tehnyt muun muassa toukokuun aikana yli 10 havaintoa lauman liikkumisista valtakunnanrajan yli. Lauman koko on vaihdellut 4–8 yksilön välillä.

Värtsilän kylän asukkailta on tullut ilmoituksia viranomaisille lauman liikkeistä Niiralan rajanylityspaikan pohjoispuolella. Kyläläiset ovat olleet huolissaan turvallisuutensa puolesta ja tiedostaneet mahdollisten kulkutautien leviämisen koirien välityksellä.

Koirien ei ole toistaiseksi tiedetä yrittäneen lähestyä ihmistä, muutoin käyttäytyneen ihmistä kohtaan pelottomasti tai ihmisen hengelle ja terveydelle vaarallisesti. Tuotanto- ja kotieläinvahinkoja koirien ei tiedetä myöskään aiheuttaneen.

Koirien omistajasta ei ole tietoa. Koirat ovat sekarotuisia ja pannattomia. Kyse on koirista, joiden käyttäytyminen viittaa siihen, että ne elävät luonnossa villeinä. On syytä epäillä, että koirat liikkuvat ihmisasutusten läheisyydessä hankkiakseen ravintoa. Alueella ei tiedetä olevan ravintohoukuttimia.

Itä-Suomen poliisi teki 15.6.2018 päätöksen siitä, että koirat lopetetaan. Poliisin toimivalta perustuu Poliisilakiin, jonka mukaan poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä.

Itä-Suomen poliisia tehtävän hoitamisessa avustaa ryhmä paikallisia metsästäjiä, joiden toimesta on tähän saakka lopetettu kahdeksan koiraa. Keskiviikkona 4.7.2018 lopetettiin kolme koiraa Värtsilän pohjoisreunalla. Päällisin puolin lopetetut eläimet ovat olleet terveenoloisia. Yksi koira ontui yhtä jalkaansa.

Saatujen tietojen mukaan alueella liikkuu vielä ainakin 5–10 venäläistä irtokoiraa. Poliisin antama lopetuspäätös on voimassa 19.8.2018 saakka.

Lue myös: Raivotaudin paluu Suomeen on uhka – ulkomailta tuotu rokotusmerkitty koira kuolasi kummallisesti

Kommentoi Facebookissa