Venäläiset palaamassa urheiluun hyvin tiukoin reunaehdoin – Suomi ei hyväksy

Taina Susiluoto työskentelee Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajana. (Kuva Robert Örthen/ EK)

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK suosittelee, että venäläiset voisivat palata urheiluun tiukoin reunaehdoin ilman kansallistunnuksiaan. Suomen Olympiakomitea ei moista kannata.

URHEILU Kansainvälinen Olympiakomitea KOK sai tiistaina varsin kriittistä palautetta ilmoitettuaan suosittelevansa yksittäisten venäläisurheilijoiden paluuta tositoimiin neutraaleina urheilijoina tiukoin reunaehdoin. Länsimaissa suututtaa, että venäläisiä otetaan ylipäätään mukaan, mutta Venäjällä taas raivostuttavat tiukat reunaehdot.

Venäläisillä joukkueilla ei edelleenkään ole asiaa kansainvälisiin kisoihin. Lisäksi armeijaan tai turvallisuusviranomaisiin sidoksissa olevat urheilijat eivät voi osallistua, eivätkä myöskään sotaa kannattavia lausuntoja antaneet urheilijat tai valmentajat ja toimihenkilöt.

Nämä reunaehdot sulkevat jo useita venäläisurheilijoita kansainvälisistä kisoista. Monilla venäläisurheilijoilla on siteitä Venäjän armeijaan.

Tokion 2021 olympialaisissa venäläisurheilijat voittivat 71 mitalia. Näistä mitaleista 45 voitettiin armeijan keskusurheiluseuran TsSKA:n urheilijajäsenten toimesta. Tokion kisojen mitalisteista siis vain 26 voisi tehdä paluun kansainvälisiin kisoihin.

Ja toistaiseksi KOK ei ole päättänyt, voivatko venäläisurheilijat osallistua Pariisin 2024 olympialaisiin. Päätös tästä tehdään myöhemmin.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki jo päätöksen, etteivät Venäjä ja Valko-Venäjä ole mukana kansainvälisissä turnauksissa kaudella 2023-2024. Päätöksensä kaudesta 2024-2025 IIHF tekee vuoden kuluttua.

Suomen Olympiakomitea tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen Olympiakomitea on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa ilmaissut useaan otteeseen näkemyksen, jonka mukaan venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ei tässä tilanteessa tule ottaa mukaan kansainväliseen kilpailutoimintaan. Suomen

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoo, että Suomi on pitänyt kantaansa aktiivisesti esillä viime päiviin saakka.

– Toistimme yhteispohjoismaisen kantamme KOK:lle viimeksi eilen konsultaatiopuhelussa KOK:n kanssa, Susiluoto kertoo Olympiakomitean tiedotteessa.

– Pidämme hyvänä, että KOK päätti pitää Venäjälle ja Valko-Venäjälle asetetut sanktiot voimassa. Samoin on positiivista, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ei ainakaan toistaiseksi päätetty päästää mukaan Olympialaisiin. Jatkamme vaikuttamistyötä, vaikka meillä ei olekaan äänivaltaa KOK:n päätöksenteossa, Susiluoto sanoo.

Suomen Olympiakomitean hallitus keskustelee asiasta kokouksessaan tulevana torstaina.

– KOK siirsi päätäntävaltaa asiassa kansainvälisille lajiliitoille, joilla on nyt suuri vastuu asian käsittelyssä. Kannustamme jäsenjärjestöjämme vaikuttamaan omiin kansainvälisiin kattojärjestöihinsä pohjoismaisen linjan mukaisesti, Susiluoto toteaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK:lla ylivoimaisesti suurin budjetti

Kommentoi Facebookissa