Venäläisten pääsy olympialaisiin on ikävä kompromissi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Venäläisiä ja valkovenäläisiä pääsee urheilemaan Pariisin olympialaisissa, mutta tiukoin ehdoin.

OLYMPIALAISET Kansainvälinen Olympiakomitea KOK ilmoitti perjantaina päästävänsä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita Pariisin olympialaisiin. Tosin kriteereissä kyseisten maiden urheilijoiden olympiaosallistumiselle on merkittäviä rajoituksia.

Venäläiset olympialaisiin pääsevät urheilijat eivät saa tukea Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Urheilijat eivät saa olla Venäjän armeijan tai turvallisuuspalvelun palkkalistoilla.

Jo tämä karsii olympiakelpoisten venäläisurheilijoiden määrää merkittävästi. Esimerkiksi 45 Tokion 2021 kesäolympiakisoissa mitalin voittanutta venäläisurheilijaa oli sopimussuhteessa Venäjän armeijan kanssa.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat eivät edusta olympialaisissa kotimaitaan, siis virallisesti, eivätkä saa osallistua joukkuelajeihin. He kilpailevat olympialipun alla neutraaleina yksilöurheilijoina.

Vain kahdeksan venäläisurheilijaa ja kolme valkovenäläisurheilijaa läpäisee tällä hetkellä kriteerit olympialaisiin pääsystä. Pariisissa kilpailevien venäläisten ja valkovenäläisten olympiaurheilijoiden määrä tulee tästä kyllä kasvamaan, mutta ei merkittävästi, jos KOK pitää ilmoittamistaan ehdoistaan kiinni.

Kansainvälinen Yleisurheiluliitto ei salli venäläisten eikä valkovenäläisten osallistumista kisoihinsa ollenkaan, eikä venäläisiä yleisurheilijoita näillä näkymin tulla Pariisissa näkemään. Muissa olympialaisten yksilölajeissa venäläisten osallistuminen olympialaisiin on mahdollista.

Valtaosa Euroopan maista vastusti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden pääsyä olympialaisiin. Afrikassa, Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa löytyi kuitenkin paljon maita, jotka vastustivat venäläisten sulkemista olympialaisista.

KOK päätti tehdä kompromissiratkaisun. Nähtäväksi jää, tuleeko esimerkiksi Ukraina boikotoimaan Pariisin olympialaisia.

Venäjällä KOK:n päätös on otettu vastaan kaksijakoisesti. Toiset maan urheiluvaikuttajat ovat olleet päätökseen tyytyväisiä, mutta päätös on saanut osakseen Venäjällä paljon kritiikkiä tiukkojen rajoitustensa takia.

KOK:n päätös on pieni voitto Vladimir Putinille, mutta täyttä propagandavoittoa hän ei päätöksestä saa.

Lue myös: Pariisi 2024 – tässä Suomen olympiamitaliehdokkaat

Kommentoi Facebookissa