Veneilyonnettomuuksia vähemmän kuin vuosiin – tuleeko turvallisin veneilyvuosi koskaan?

Soutuveneonnettomuuden uhri on perinteisesti ollut vesille mökkirannasta ilman liivejä, muutaman kaljan jälkeen verkkoja kokemaan lähtenyt vanhempi herrasmies.

Soutuveneonnettomuuden uhri on perinteisesti ollut vesille mökkirannasta ilman liivejä, muutaman kaljan jälkeen verkkoja kokemaan lähtenyt vanhempi herrasmies. (Kuva Ville Räisänen)

Suurimmassa osassa onnettomuuksista kyse on pienistä ja kiikkeristä moottorilla varustetuista veneistä.

TURVALLISUUS Kulunut kesä sujui vesiliikenteen näkökulmasta aikaisempaa turvallisemmin ja Trafin arvion mukaan on mahdollista, että tästä tulee turvallisin veneilyvuosi koskaan. Vesiliikenneonnettomuuksissa on menehtynyt elokuun loppuun mennessä 22 ihmistä, mikä on lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna vastavana ajanjaksona.

Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilastojen mukaan tammi-elokuussa vesiliikenteessä on menehtynyt 22 henkilöä, mikä on poikkeuksellisen vähän. Viime vuonna vastaavana ajanjaksona menehtyi 40.

– Veneilykesä sujui ilahduttavan turvallisissa merkeissä. Oma osansa on varmasti sillä, että kulunut kesä oli monin paikoin harvinaisen viileä, mutta toivottavasti kyse on myös siitä, että pelastusliivit pysyivät aikaisempaa paremmin päällä, toteaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Syyskuussa veneilysäät ovat olleet hyviä ja Räisänen toivoo, että alkuvuoden turvallinen veneilykulttuuri jatkuu myös koko loppuvuoden.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että tästä vuodesta on tulossa turvallisin veneilyvuosi koskaan. Pidetään me kaikki veneilijät huolta syksyisilläkin vesillä siitä, että saamme annettua näin mainion lahjan satavuotiaalle Suomelle, kannustaa Räisänen.

Viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa kuoli kaiken kaikkiaan 48 henkilöä, joista 8 menehtyi syksyisillä vesillä. Suurin osa onnettomuuksista sattui moottoriveneilijöille, kuten aikaisempinakin vuosina. Näissä tapauksissa kyse on pääsääntöisesti pienistä ja kiikkeristä moottorilla varustetuista veneistä, kun suuremmilla matkaveneillä veneilevät päätyvät erittäin harvoin näihin tilastoihin.

Kuluneena kesänä myös erityisesti soutuveneilijöiden onnettomuudet vähenivät edellisvuodesta.

– Soutuveneonnettomuuksien väheneminen on erittäin positiivista, sillä perinteisesti vesille mökkirannasta ilman liivejä, muutaman kaljan jälkeen verkkoja kokemaan lähtenyt vanhempi herrasmies on valitettavan usein näkynyt vesiliikenneonnettomuustilastoissa, toteaa Räisänen.

Ennakkotilastojen mukaan tammi-elokuussa pääsyynä lähes kaikissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa oli veneen kaatuminen tai kallistuminen ja veneilijän inhimillinen toimintavirhe.

Eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Suhteutettuna veneiden määrään eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui Pohjois-Karjalassa ja Kanta-Hämeessä.Sisävesillä sattuneissa onnettomuuksissa menehtyi 16 henkilöä ja merialueilla 6 henkilöä.

Kommentoi Facebookissa