Verenluovuttajia kaivataan pyhien jälkeen – syöpäpotilaille elintärkeät verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää

Monelle verenluovuttajalle käden ojentaminen joulun ja uudenvuoden tienoilla on tärkeä perinne.

Monelle verenluovuttajalle käden ojentaminen joulun ja uudenvuoden tienoilla on tärkeä perinne. (Kuva Fotolia)

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta, uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias.

TERVEYS Syöpäpotilaille elintärkeät verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisena vain viisi päivää, joten heti joulunpyhien ja uudenvuoden jälkeen verenluovuttajia kaivataan erityisesti.

Monelle verenluovuttajalle käden ojentaminen joulun ja uudenvuoden tienoilla on tärkeä perinne.

– Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi heti vuodenvaihteen jälkeen auttamaan, sillä vanhenevien verihiutaleiden tilalle tarvitaan heti uudenvuodenpäivän jälkeen taas paljon uusia, sanoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.

Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Myös 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Uudenvuodenpäivänä 1.1. veripalvelutoimistot ovat suljettuina, mutta avaavat jälleen tiistaina 2.1. Veripalvelutoimistojen ja verenluovutustilaisuuksien aukioloajat löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta tästä.

Kommentoi Facebookissa