Viikonloppuna kuusi kainaloon ja upotushommiin jään alle!

Kynttilät sammuksiin ja tästä tulee hyvä kutusuoja kalanpoikasille.

Kynttilät sammuksiin ja tästä tulee hyvä kutusuoja kalanpoikasille. (Kuva Fotolia)

Suomen Vapaa-ajankalastajien mukaan kuuset toimivat erinomaisina kalojen kutualustoina.

KALASTUS Loppiaisena on aika viedä joulukuusi ulos. Tänä vuonna ei joulukuusta kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sen voi kierrättää hyötykäyttöön. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan kuusen voi upottaa veteen, jolloin ne toimivat erinomaisina kalojen kutualustoina.

Kaupunkien rantavedet ovat usein raivattuja, ruopattuja ja rakennettuja. Järjestön mukaan sellaisissa ympäristöissä on pulaa ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutupaikoista, mikä voi merkittävästi rajoittaa kalakantojen kokoa.

Turoiksi kutsutut kutualustat toimivat suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille. Ne tarjoavat lisäksi ravintoa kasvaville kaloille, sillä kuuset keräävät pieniä vesieliöitä tarjoten näin ravintoa kalojen kasvuun. Kuusen upottaminen järveen vaatii kuitenkin aina vesialueen omistajan luvan. Kuusia ei saa myöskään upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Esimerkiksi Vaasassa Onkilahden kaupungin puoleisella rannalla upotetaan loppiaisena joulukuusia jään alle ahventen ja muiden kalojen kutualustoiksi. Jokainen kuusenomistaja voi ottaa joulukuusensa mukaan, upottaa sen jään alle ja parantaa näin alueen kalakantojen elinolosuhteita. Tapahtuma järjestetään Onkilahden rannassa Laivapuiston parkkipaikan kohdalla.

Paikalla on Vaasan Urheilukalastajien ja Pilk Kingsin aktiiveja, jotka tekevät reiät valmiiksi jäähän ja opastavat kuusien upottamisessa. Paikanpäälle on varattu myös tiiliskiviä ja narua kuusten upottamista varten.

Kommentoi Facebookissa