Viranomaiset vakuuttavat – hyönteismyrkkyä sisältäviä kananmunia ei ole tuotu Suomeen

Korkeimmilla kananmunista mitatuilla pitoisuuksilla aineella saattaa olla terveyshaittavaikutuksia erityisryhmille kuten pienille lapsille.

Korkeimmilla kananmunista Euroopassa mitatuilla fiproniilin pitoisuuksilla saattaa olla terveyshaittavaikutuksia erityisryhmille kuten pienille lapsille. (Kuva Fotolia)

Markkinoille päätyneet ja varastoidut munat vedetään takaisin ja tuhotaan.

ELINTARVIKESKANDAALI Alankomaissa, Belgiassa ja Saksassa on löydetty kananmunista fiproniili-lääkeainetta, jonka käyttö kanojen hoidossa on kiellettyä. Alankomaiden viranomaiset epäilevät, että tuholaistorjuntaan erikoistunut yritys on lisännyt fiproniiliä kanojen loislääkkeeseen tehostaakseen sen vaikutusta. Viranomaiset vetävät parhaillaan näissä maissa kyseisiä kananmunia markkinoilta ja selvittävät väärinkäytösten syitä ja laajuutta.

Evira sai ensimmäiset tiedot kananmunista 21.7. EU:n viranomaisvalvonnan yhteisen hälytysjärjestelmän RASFF:n kautta. Järjestelmän tietojen mukaan fiproniiliä sisältäviä kananmunia ei ole päätynyt Suomeen. Kananmunien tuontia Suomeen rajoittaa Suomen tiukka salmonellavalvonta.

Alankomaiden, Saksan ja Belgian viranomaiset keräävät parhaillaan tietoa fiproniili-lääkeainetta sisältävien kananmunien reiteistä. Markkinoille päätyneet munat vedetään takaisin ja tuhotaan, samoin kuin varastoidut. RASFF:n kautta ei ole tullut tietoa siitä, että riski olisi laajentunut munavalmisteisiin tai elintarvikkeisiin, joiden valmistuksessa on käytetty kananmunaa.

Fiproniili on yleinen ainesosa lääkevalmisteissa, joita käytetään ulkoisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Fiproniilin käyttö tuotantoeläimille, kuten munintakanoille, on kiellettyä. Fiproniilin ja sen aineenvaihdunta- ja hajoamistuotteiden myrkyllisyyttä on arvioitu muun muassa eläinkokeiden perusteella, joissa on havaittu haittavaikutuksia korkeilla pitoisuuksilla ja pitkäaikaisella altistuksella. Korkeimmilla kananmunista mitatuilla pitoisuuksilla aineella saattaa olla terveyshaittavaikutuksia erityisryhmille kuten pienille lapsille.

Evira ja Tulli tekevät yhteistyötä tuontitietojen selvittämisessä. Myöskään Tullin tietojen mukaan Suomeen ei ole tuotu vuoden 2016 tai vuoden 2017 tammi-toukokuun aikana tuoreita kuorellisia kananmunia Hollannista.

Tuoreiden kuorellisten kananmunien tuonti vuonna 2016 on ollut kokonaisuudessaan noin 1,5 miljoonaa kiloa ja tämän vuoden tammi-toukokuun aikana noin 320 000 kiloa. Edellä mainittujen vuosien 2016 ja 2017 tietojen mukaan kananmunia on tuotu Suomeen Ruotsista, Liettuasta ja Virosta.

Tulli huomioi tuontielintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvissä valvontatoimissaan ja tutkimuksissaan fiproniilin mahdollisen esiintymisen elintarvikkeissa. Tullin valvontaa kohdennetaan riskiarvion perusteella kananmunaa sisältäviin prosessoituihin elintarvikkeisiin ja niistä määritetään fiproniilin mahdollinen esiintyminen. Tullilla on olemassa oleva analytiikka fiproniilin määrittämiseen ja sitä etsitään Tullin tutkimuksissa rutiininomaisesti muun muassa kasviksista ja vihanneksista.

Kommentoi Facebookissa