Vladimir Putin piti puheen valtakunnan tilasta – Venäjän hallitus erosi välittömästi

Vladimir Putinin jatkosta esitetään kahta päinvastaista tulkintaa, joko hän aikoo luopua vallasta, tai pitää siitä edelleen tiukasti kiinni.

Vladimir Putinin jatkosta esitetään kahta päinvastaista tulkintaa, joko hän aikoo luopua vallasta, tai pitää siitä edelleen tiukasti kiinni. (Kuva AOP)

Uudeksi pääministeriksi nousee veroviraston vähän tunnettu pääjohtaja Mihail Mišustin.

VENÄJÄ Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt perinteisen valtakunnan tila -puheen, joka keskittyi Kremlin ennakkoilmoituksen mukaan lähes kokonaan Venäjän sisäisiin asioihin.

Odotetuimpia kohtia olivat Putinin ehdotukset perustuslain muuttamisesta, asioita pidetään yleisesti jo päätettyinä. Parlamentin valta lisääntyisi jatkossa ja presidentin vallassaolon kaudet rajattaisiin kahteen, eikä vain kahteen peräkkäiseen.

Putinin seuraajat eivät voisi toimia kuten hän itse. Putin istuu neljättä kauttaan presidenttinä, mutta piti kahden kauden jälkeen tauon ja toimi pääministerinä. Puheesta on esitetty kahta päinvastaista tulkintaa – Putin aikoo luopua vallasta, tai pitää siitä edelleen tiukasti kiinni.

Parlamentti valitsisi tulevaisuudessa pääministerin. Vladimir Putinin puheen välitön seuraus oli hallituksen ero. Pääministeri Dmitri Medvedev kertoi syyn olevan perustuslakiin tehtävät muutokset.

– Me Venäjän federaation hallituksena annamme maamme presidentille mahdollisuuden tehdä kaikki tarvittavat ­päätökset, ja tässä tilanteessa on perustuslain 117. pykälän mukaista, että hallitus ­nykyisessä kokoonpanossaan eroaa, Dimitri Medvedev ilmoitti uutistoimisto Tassin mukaan.

Putin hyväksyi eron ja hallitus jatkaa toistaiseksi toimitusministeristönä. Medvedev siirtyy uuteen perustettavaan virkaan turvallisuusneuvoston varajohtajaksi. Uudeksi pääministeriksi nousee 53-vuotias Mihail Mišustin.

Taloustieteen tohtori Mišustinia ei tunneta kovin hyvin, hän tulee Venäjän liittovaltion verovirastosta. Mišustin toimi muutaman vuoden ajan 2000-luvun lopulla sijoitusyhtiö OFG Investin johtajana, mutta palasi verohallintoon pääjohtajaksi vuonna 2010.

Lue myös: Venäjällä riittää urheilun mätäpaiseita – Neuvostoliiton perinne kaatumassa vasta nyt

Kommentoi Facebookissa