Voiko sinulla olla C-hepatiitti tietämättäsi? – Jopa 90 prosenttia ei tiedä tartunnastaan

Tartunnan on voinut saada muun muassa tatuoinnista tai lävistyksestä.

Tartunnan on voinut saada muun muassa tatuoinnista tai lävistyksestä. (Kuva AOP)

Virustartunta on pitkään oireeton, minkä vuoksi sitä voi sairastaa tietämättään jopa vuosikymmeniä.

TERVEYS Maailmalla 90 prosenttia virushepatiittitartunnan saaneista ei tiedä tartunnastaan. Suomessakin on monia, jotka sairastavat C-hepatiittia tietämättään ja tartuttavat tautia eteenpäin. Testaus kannattaa aina, sillä C-hepatiittiin on nykyään olemassa tehokas lääkehoito.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että C-hepatiitti on Suomen yleisin virushepatiitti. Suurin osa tartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi. Viime vuonna Suomessa todettiin 1187 kappaletta C-hepatiittitartuntoja.

– On huolestuttavaa, että uusien tartuntojen määrä ei ole laskenut C-hepatiittistrategiasta ja hoitopolusta huolimatta. Kaikilla tartunnan saaneilla on oikeus hoitoon, mutta kaikissa kunnissa ei hoitoon pääse vielä tasa-arvoisesti. Kunnissa tulisi panostaa enemmän testaamiseen, tartuntojen hoitoon ja erityisesti nuorten tietoisuuden lisäämiseen, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Tartunnoista 64 prosenttia todettiin 20–29-vuotiailla nuorilla. Suurin osa tartunnoista on saatu Suomessa. Viruksen hoitamattomia kantajia arvioidaan olevan noin 22 000. Vain noin joka neljäs C-hepatiittitartunnan saaneista saa infektion alkuvaiheessa oireita.

Juttuvinkki: Nyt selvitetään listerioosin tartuntalähdettä – ”On tärkeää noudattaa elintarvikkeen pakkausmerkintöjen mukaista säilytyslämpötilaa”

– C-hepatiitti on pitkään oireeton, minkä vuoksi sitä voi sairastaa jopa vuosikymmeniä ilman, että tietää sitä. Koko tämän ajan henkilö voi kuitenkin tartuttaa muita, Högström sanoo.

C-hepatiitti vaatii tarttuakseen aina verikontaktin. Tartunnan on voinut saada tatuoinnista, lävistyksestä tai akupunktiosta, ennen vuotta 1990 tehdystä verensiirrosta – tai vain yhdestä nuoruuden huumekokeilusta. Tartunta on mahdollinen myös sukupuoliyhteydessä tai synnytyksessä.

Yleisin C-hepatiitti on kuitenkin suonensisäisiä huumeita käyttävillä. C-hepatiittia ei voi saada arkielämässä kättelyssä tai halaamisessa, eikä esimerkiksi astioiden kautta.

Krooninen C-hepatiitti aiheuttaa sidekudoksen muodostumista maksaan, mikä voi aiheuttaa maksakirroosiin ja pahimmillaan maksasolusyövän. C-hepatiittia voi ehkäistä omilla valinnoillaan ja välttämällä riskikäyttäytymistä. Sen estämiseen ei ole olemassa rokotetta.

Tehokkainta ennaltaehkäisyä on hoitaa kaikki tartunnan saaneet. C-hepatiitin hoitoon on viime vuosina tullut uusi suun kautta otettava tehokas ja hyvin siedetty lääkehoito, jonka saa perusterveydenhuollosta.

Suomen C-hepatiittistrategian tavoitteena on hävittää sairaus Suomesta vuoteen 2030 mennessä testaamisella, tehokkaalla hoidolla ja uusien infektioiden ehkäisyllä.

Lue myös: Tatuointien yleisyys yllätti tutkijat – suomalaisista aikuisista 15–20 prosentilla on yksi tai useampi

Kommentoi Facebookissa