Voivatko Isis-perheet palata Suomeen? – ”Terroristisen ideologian omaksuneet naiset ovat uhka ympäristölle”

Suomesta konfliktialueelle on matkustanut parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta, lapsia on syntynyt myös lisää.

Suomesta konfliktialueelle on matkustanut parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta, lapsia on syntynyt myös lisää. (Kuvituskuva AOP)

Eduskunnan kyselytunnilla aiheena oli Isis-taistelijoiden ja heidän perheidensä paluu Suomeen.

ISIS Uutiskana CNN:n haastattelema suomalainen Sanna on herättänyt keskustelua siitä, voivatko terroristijärjestö Isisin riveihin siirtyneet suomalaiset ja heidän perheensä palata Suomeen. Islaminuskoon kääntynyt Sanna kertoo lähteneensä Syyriaan neljä vuotta sitten marokkolaisen miehensä kanssa.

– Elämä oli ensin hyvää, mutta sitten sota tuhosi sen elämän, ei Isis, Sanna sanoo CNN:n toimittaja Ben Wedemanille videolla.

Nyt Isisin vallan romahdettua Sanna haluaisi palata Suomeen. Hänellä on nuoria lapsia sekä 13-vuotias tytär Sumaya, joka on ilmeisesti jo naitettu Isis-taistelijalle. Kahdeksanvuotiaana perheensä mukana Syyriaan matkannut tytär haluaa myös palata Suomeen. Burkhasta hän ei kuitenkaan halua luopua, sillä naisen tulee peittää itsensä. Lapset puhuvat suomea.

Ruotsi on ehdottanut kansainvälisen tuomioistuimen perustamista Isis-terroristien tuomitsemiseksi. YK perusti oikeusistuimet aikoinaan Ruandan kansanmurhan ja Balkanin sodan sotarikoksiin syyllistyneitä varten. Isis-taistelijoiden ja heidän perheidensä paluuta Suomeen käsiteltiin myös eduskunnan kyselytunnilla.

– Suomen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että pystymme estämään näiden vierastaistelijoiden paluun Suomeen, ja täytyy huomioida myös nämä perheenjäsenet. Tiedetään, että terroristisen ideologian omaksuneet naiset ovat myös uhka ympäristölle ja ovat syyllistyneet terroritekoihin, avasi kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Räsäsen mukaan lisäksi on tiedossa, että taistelualueelta on jo palannut Suomeen henkilöitä, jotka ovat voineet tulla väärillä henkilötiedoilla ja turvapaikanhakijoina.

– Poliisi on suojelupoliisin johdolla hyvin tarkkaan valvonut jokaisen niin sanotun varhaisen palaajan, joita jo aiempina vuosina on tullut, sisäministeri Kai Mykkänen vakuutti vastauspuheenvuorossaan.

Sinisten Kari Kulmala kommentoi ehdotusta Suomen kansalaisuuden menettämisestä kansallisen turvallisuuden nojalla.

– Nykyhallitus on viemässä läpi lakia, joka mahdollistaa Suomen kansalaisuuden poistamisen terrorismirikokseen syyllistyneeltä kaksoiskansalaiselta. Suomeen takaisin haluavalta Isisin taistelijalta kansalaisuus voitaisiin näin ollen viedä, jos hänellä on toinenkin kansalaisuus. Ilman kansalaisuuttahan ketään ei voi jättää.

Kulmalan mielestä tulevaisuudessa kansalaisuuden menettämisen pitäisi olla mahdollista myös kansallisen turvallisuuden vaarantamisen nojalla laajemmassa merkityksessä. Jos esimerkiksi aikuinen ihminen päättää lähteä terroristien mukaan, hän on tehnyt ratkaisun, josta ei ole paluuta Suomeen.

– Kun katsoo sitä aluetta ja siellä olevia ihmisiä, niin uutiset ovat kertoneet, että siellä olisi noin 3 500 lasta. Vaikka vanhemmat olisivat tehneet mitä tahansa, niin tietysti kysymys on, mikä on näiden lasten kohtalo. Pelastakaa Lapset ry ja muut ovat vedonneet heidän puolestaan, huomioi puolestaan vihreiden Pekka Haavisto.

Ministeri Mykkänen totesi, että rikosvastuulla on myös ikärajansa, eli lapsia sinänsä ei edes voida syyttää, eivätkä siellä syntyneet tai sinne pienenä viedyt ole kohtaloaan valinneet. Heitä käsitellään ensisijaisesti lastensuojelun menetelmin silloin, jos he hakeutuvat Suomen viranomaisten huomaan Suomen kansalaisina.

– Ja silloin tullaan tietysti vaikeisiin kysymyksiin myös esimerkiksi perheen koossa pitämisen tai lastensuojeluun ottamisen kysymyksissä – mutta meidän on tärkeä osoittaa ihmisyyttä niitä pieniä lapsia kohtaan ja tehdä se mahdollisimman tasapainoisella tavalla kuitenkin varmistaen, että terroristeiksi tietoisesti lähteneet eivät turvallisuuttamme pääse vaarantamaan, Mykkänen vastasi.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt konfliktialueelle yli 80 henkilöä, naisten osuus Syyrian ja Irakin taistelualueelle matkustaneista on yli viidennes kaikista lähtijöistä. Suomesta on matkustanut parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta. Osa lapsista on jo täysi-ikäisiä, alueella arvioidaan syntyneen myös toistakymmentä lasta vanhemmille, joilla on kytkös Suomeen.

Lue myös: Isis onnistui houkuttelemaan Suomesta suuren joukon naisia taistelualueelle – mukana noin 30 lasta

Kommentoi Facebookissa