Volkswagen T-Roc esiteltiin vihdoinkin – kompakti SUV tuo raikkaan tuulahduksen mallistoon

Maskin hymy on leveä, ja etupuskurin ritilöitä kiertävät erikoisen malliset päiväajovalot.

Maskin hymy on leveä, ja etupuskurin ritilöitä kiertävät erikoisen malliset päiväajovalot. (Kuva VW)

T-Rocin on tarkoitus haastaa laaja kilpailijoiden joukko Renault Capturista Mercedes-Benz GLA:han.

AUTOT Volkswagen on tunnettu hillityn asiallisesta tyylistään, mutta viime aikoina merkiltä on nähty muutamia irtiottoja tästä linjasta. Esimerkiksi VW:n lippulaivaksi Euroopan markkinoilla asettuva viistoperäcoupé Arteon on suorastaan radikaalin näyttävä Volkkariksi, ja nyt kompaktien katumaasturien luokassa nähdään seuraava omia polkujaan kulkeva Volkswagen.

Kyseessä on Golfin pohjalta kehitetty T-Roc, josta annettiin esimakua jo yli kolmen vuoden takaisessa Geneven autonäyttelyssä paljastetun konseptin avulla. Tuotantomallistakin on julkaistu erilaisia tiiserikuvia kesän mittaan, ja nyt auto tuotiin vihdoin julkisuuteen. Varsinainen ensiesittely tapahtuu muutaman viikon päästä ovensa avaavassa Frankfurtin autonäyttelyssä.

Kompaktin crossoverin pyöränaukkojen yläpuolella on todella voimakkaat pokkaukset, ja katon saa kontrastivärisenä monen kilpailijan tapaan.
Kompaktin crossoverin pyöränaukkojen yläpuolella on todella voimakkaat pokkaukset, ja katon saa kontrastivärisenä monen kilpailijan tapaan. (Kuva VW)

T-Roc on pysynyt varsin uskollisena konseptiversiolle, eli tyyli on raikkaan nuorekasta esimerkiksi Tiguan-isoveljeen verrattuna. Kompaktin crossoverin pyöränaukkojen yläpuolella on todella voimakkaat pokkaukset, ja katon saa kontrastivärisenä monen kilpailijan tapaan. Maskin hymy on leveä, ja etupuskurin ritilöitä kiertävät erikoisen malliset päiväajovalot. Perässä on eniten sukunäköä esimerkiksi Tiguaniin verrattuna, mutta takapuskurissa on sporttisempaa otetta.

T-Rocin on tarkoitus haastaa laaja kilpailijoiden joukko Renault Capturista Mercedes-Benz GLA:han, joten mallivalikoima on kattava. Autoon saa yhteensä viisi turbokonetta, joista kolme on bensakäyttöisiä ja kaksi dieseliä. Bensapuolen aloitusmallina toimii litran kokoinen kolmisylinterinen TSI, joka tuottaa 115 hevosvoimaa. Sen yläpuolelle asettuu 150-heppainen 1.5 TSI, ja toistaiseksi tehokkaimmassa versiossa on kaksilitrainen 190-hevosvoimainen TSI. Malliston kruunuksi ollaan kehittämässä vielä yli 300-heppaista R-versiota.

Dieseleiden tarjonta koostuu puolestaan 115-hevosvoimaisesta 1.6 TDI:stä sekä kaksilitraisen TDI:n 150- ja 190-heppaisista versioista. Hybridimallista ei ole kerrottu vielä mitään, mutta sellainenkin saattaa täydentää valikoimaa myöhemmin. Pienempitehoisissa versioissa on vakiona etuveto ja kuusipykäläinen manuaalivaihteisto, mutta 2.0 TSI ja tehokkaampi 2.0 TDI tulevat aina seitsemänvaihteisella kaksoiskytkinautomaatilla ja 4Motion-nelivedolla. Ne saa ruksittua lisävarusteina myös 1.5 TSI:hin ja 150-heppaiseen 2.0 TDI:hin.

Auton ajoavustinvalikoiman vakiovarusteluun kuuluvat törmäysten jälkeinen jarrutustoiminto, kaistavahti ja auton edustan valvontajärjestelmä.
Auton ajoavustinvalikoiman vakiovarusteluun kuuluvat törmäysten jälkeinen jarrutustoiminto, kaistavahti ja auton edustan valvontajärjestelmä. (Kuva VW)

Nelivetomalleissa pääsee valitsemaan kahden asfalttimoodin ja kahden maastoasetuksen väliltä, joten T-Rocilla pitäisi päästä etenemään myös päällystettyjen väylien ulkopuolella. Lisäksi tarjolla on perinteisempiä ajomoodeja comfortista sportiin, ja tämän toiminnon saa etuvetoversioihinkin lisävarusteena.

Auton ajoavustinvalikoimaa mainostetaan puolestaan luokkansa parhaaksi. Lupaus lunastetaan vakiovarusteluun kuuluvalla törmäysten jälkeisellä jarrutustoiminnolla, kaistavahdilla ja auton edustan valvontajärjestelmällä. Lisähintaan tarjolla on mm. aktiivinen vakionopeudensäädin, liikennemerkkitunnistin ja ruuhka-avustin. Tietoviihdevalikoimakin on kattava, ja autoon saa myös virtuaalisen mittariston.

T-Roc on hieman Golfia lyhyempi, mutta se on kuitenkin kompaktiluokan ikonia leveämpi ja korkeampi. Akseliväli on puolestaan kolmisen senttiä napakampi, mutta tavaratilaa on 65 litraa enemmän kuin Golfissa. Ruuman normaalivetoisuus on 445 litraa, ja takapenkin selkänojat kaatamalla tila laajenee 1290 litraan.

Istuma-asento on luonnollisesti Golfia korkeampi, ja Golf Sportsvanin tyylistä kojelautaa on piristetty korin värisillä somisteilla. Luokkansa ketterimmäksi mainostettua ajettavuutta pääsee testaamaan loppuvuodesta, jolloin T-Roc saapuu myyntiin.

Kommentoi Facebookissa