Volvo aikoo kehittää pienen XC20:n Audi Q2:n haastajaksi

Ensi vuonna on kompaktin XC40:n vuoro, josta on jo annettu esimakua konseptiauton myötä.

Ensi vuonna on kompaktin XC40:n vuoro, josta on jo annettu esimakua konseptiauton myötä. (Kuva Volvo)

Uusia malleja tulee tarjolle erityisesti pienempiin autoluokkiin.

AUTOT Katumaasturit sekä crossoverit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Yksi tämän segmentin edustajista on viime syksynä lanseerattu Audi Q2, joka on valloittanut mukavasti perinteisten kompaktiautojen asiakkaita. Seuraavaksi samoille apajille havittelee Volvo.

Kiinalaisen Geelyn omistaman ruotsalaismerkin uusi nousu alkoi ison XC90-katumaasturin avulla, ja seuraavaksi samaa reseptiä sovelletaan pykälää pienempään XC60:een. Ensi vuonna on puolestaan kompaktin XC40:n vuoro, josta on jo annettu esimakua konseptiauton myötä. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan Volvo haluaa kehittää vielä pienemmän XC20:n.

Ruotsalaisbrändin tuotekehityksestä vastaava Henrik Green totesi brittiläiselle Autocarille, että XC20:n luomisen pitäisi onnistua suhteellisen helposti. Volvolla on jo olemassa kompaktiautoja varten suunniteltu modulaarinen CMA-perusrakenne, jota voidaan vielä pienentää XC20:tä silmälläpitäen. CMA on suunniteltu yhteistyössä Geelyn kanssa, ja sitä hyödynnetään XC40:n ja seuraavan sukupolven V40:n lisäksi sisarbrändi Lynk&Con malleissa.

Pohjalevyn ohella Volvon hyllystä löytyy myös sopivia moottoreita pieneen XC20:een. Green kertoi, että Drive-E-neloskoneen pohjalta kehitettävä kolmipyttyinen 1,5-litrainen bensaturbo on lähes valmiina. Sen voi kuulemma laittaa mihin tahansa malliin massiivista XC90:tä myöten, joten kolmisylinterisen moottorin käyttökohteet riippuvat lähinnä Volvon markkinoinnista. Pikkuturbon tehokkaimmasta versiosta pitäisi irrota selvästi yli 150 hevosvoimaa.

Volvolla on jo olemassa kompaktiautoja varten suunniteltu modulaarinen CMA-perusrakenne.
Volvolla on jo olemassa kompaktiautoja varten suunniteltu modulaarinen CMA-perusrakenne. (Kuva Volvo)

Vaikka pienet dieselit alkavat kohta olla uhanalaisia, ruotsalaismerkki aikoo kehittää myös dieselversioita kolmipyttyisestä koneestaan. Niiden lisäksi valmisteilla on joko kokonaan tai osittain sähkötoimisia malleja. Volvo on tutkimassa eri vaihtoehtoja, jotka olisivat nykyisiä pistokehybridejä edullisempia. Hinnalla on suuri merkitys premium-luokassakin, kun kyse on pikkuautoista.

CMA-perusrakennetta on helppo lyhentää, mutta leveyttä on hankalampi muuttaa. Pituus on kuitenkin tärkeämpi mitta, kun autoja luokitellaan eri kategorioihin. Niinpä pienten SUV:ien luokkaan lukeutuva XC20 on todennäköisesti tavallisia pikkuautoja leveämpi, mikä tekee siitä tukevasti tiessä istuvan näköisen. Lisäleveys tuo kuitenkin mukanaan ylimääräistä painoa ja suuremman ilmanvastuksen, joten pieni katumaasturi ei yllä aivan tavallisten pikkuautojen taloudellisuuteen tai suorituskykyyn.

Muun muassa Volvo V40:n edustama C-segmentti pysyy jatkossakin Euroopan myydyimpänä autoluokkana, mutta pienten katumaastureiden menekin pitäisi kivuta jo ensi vuonna yli kahden miljoonan rajapyykin. Suurin osa niistä on ainakin aluksi massavalmistajien tuotoksia, joten XC20 osuisi hyvään saumaan Audi Q2:n ensimmäisenä todellisena haastajana.

Kommentoi Facebookissa