VTV:n pääjohtajan viralta pidättämisasia käynnistyi – ”Heikentänyt luotettavuutta julkisten varojen ylimpänä valvojana”

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on ollut julkisen kohun keskellä viime syksystä alkaen.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on ollut julkisen kohun keskellä viime syksystä alkaen. (Kuva VTV)

Puhemies Anu Vehviläinen toivoo, että Tytti Yli-Viikari pidättäytyisi itse virkatehtävien hoitamisesta.

TARKASTUSVIRASTO Eduskunnan kansliatoimikunta päätti 30. maaliskuuta käynnistää Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin viralta pidättämisasian käsittelyn. Pääjohtaja Yli-Viikarille varataan tilaisuus antaa asiassa perusteltu vastineensa.

– Pääjohtajan toiminta on heikentänyt merkittävästi viraston uskottavuutta ja luotettavuutta julkisten varojen ylimpänä valvojana, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen selvitti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kansliatoimikunta käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan toimintaa ja sen vaikutusta tarkastusviraston asemaan. Pääjohtaja Tytti Yli-Viikari oli kokouksessa kansliatoimikunnan kuultavana.

Puhemies Anu Vehviläinen kertoi toivovansa, että Yli-Viikari päättäisi itse pidättäytyä virkatehtävien hoitamisesta. Eduskunnan puhemiehistö oli esittänyt kansliatoimikunnalle pääjohtajan virasta pidättämistä poliisin esitutkinnan ajaksi.

Yli-Viikari on ollut julkisen kohun keskellä viime syksystä alkaen, jolloin hänellä kerrottiin olleen suurimmat matkakustannukset valtion 55 viraston johtajista. Viime vuosien aikana valtio on maksanut myös tuhansia euroja Yli-Viikarin kauneudenhoitokustannuksista.

Vuoden alussa eduskunnan oikeusasiamies antoi Yli-Viikarille ja toiselle henkilölle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä. Yli-Viikari oli sopinut, että viraston ylitarkastaja sai kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta.

Tytti Yli-Viikari ei ole kommentoinut poliisin virkarikosepäilystä johtuvaa esitutkintaa kuin VTV:n julkaisemassa tiedotteessa.

– Kiistän syyllistyneeni mihinkään virkarikokseen. Muutoin en kommentoi poliisin esitutkintaa.

Päätöksenteko asiassa tehdään kansliatoimikunnan kokouksessa 8.4.

Lue myös: Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tilanne kiristyy – puhemiehistö esittää virasta pidättämistä esitutkinnan ajaksi

Kommentoi Facebookissa