POLIISI Vuoden Poliisiksi 2022 on valittu kokenut huumepoliisi rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin poliisilaitoksesta. Rikosten selvittämisen ohella Kyllönen on ansioitunut nuorten valistaja muun muassa Helsingin poliisilaitoksen soittokunnan Pidä huolta! -valistuskonserteissa sekä vapaaehtoinen työntekijä Irti Huumeista ry:ssä.
– Miten pienellä vaivalla, antamalla palan itsestäsi ja ajastasi, voit auttaa kääntämään toisen elämän suunnan, Kyllönen sanoo valistus- ja vapaaehtoistyöstään.
Vuoden poliisi -teemaksi on tänä vuonna valittu huumausainerikosten tutkinta. Se on poliisitoimintaa, jonka tulokset näkyvät laajasti mediassa ja julkisessa keskustelussa sekä onnistumisten että epäonnistumisten kautta.
Kyllönen työskentelee rikosylikonstaapelina ja ryhmänjohtajana Helsingin poliisilaitoksen Ammattimainen rikollisuus -toiminnon huumausainerikosten tutkinnassa. Hän on toiminut huumausainerikosten tutkinnassa eri tehtävissä yli 20 vuotta ensin Espoon kihlakunnan poliisilaitoksessa ja vuodesta 2001 lähtien Helsingin poliisilaitoksessa. Kyllösen tehtäviin kuuluu tällä hetkellä huumausainerikostutkinnan päivittäisjohtaminen.
Vuoden Poliisi -valinnan perusteluiden mukaan Kyllösellä on erinomainen kuva huumausaineiden määrästä, laadusta, markkinasta, käyttäjistä ja katukaupasta pääkaupunkiseudulla. Kyllösen johtama ryhmä tutkii vuosittain satoja huumausainerikoksia ja kymmeniä törkeitä huumausainerikoksia. Esitutkinnat suoritetaan tiiviissä yhteistyössä eri poliisin ja tullin viranomaisten kanssa.
Vaikka Kyllösen päätehtävä Helsingin poliisilaitoksessa on huumausainerikollisuuden selvittäminen ja rikosvastuun toteutuminen, hänen lähestymistapansa työn tekemiseen on kokonaisvaltainen. Hän ymmärtää huumausaineiden käyttäjiä, heidän omaisiaan sekä lähipiiriä ja pyrkii aktiivisella toiminnallaan niin virkatehtävissä kuin muussa toiminnassaan ohjaaman henkilöitä hoidon piiriin ja valistamaan huumausaineiden vaaroista.
Näin ihmisillä olisi mahdollisimman realistinen kuva sekä huumausaineiden käytöstä kadulla ja kodeissa että kokonaisvaltaisesta huumausainetilanteesta pääkaupunkiseudulla. Huumausainerikollisuuden luonne on Kyllösen uran aikana muuttunut hänen omien sanojensa mukaan valtavasti. Huumausaineista on tullut suomalaisessa yhteiskunnassa osa arkipäivää.
– Huumausainerikollisuus oli aiemmin mitä suuremmassa määrin piilorikollisuutta ja huumausaineisiin sekä -käyttäjiin suhtauduttiin torjuvasti. Nyt suhtautuminen huumausaineisiin on muuttunut positiivisempaan suuntaan, huumausaineita käyttäviä henkilöitä on enemmän ja viranomaiset takavarikoivat huumausaineita erittäin suuria määriä.
Suomi on Euroopassa kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Huumekuolemat ovat kasvaneet Suomessa koko 2000-luvun ajan ja huumausaineiden käyttöön liittyvät erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet.
Kyllönen muistuttaa, että yksikään toimija ei pysty yksinään ratkaisemaan näitä ongelmia. Työhön tarvitaan niin poliisin, kaupunkien, hyvinvointialueiden palveluiden kuin kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä.
– Toivonkin, että kaikki osapuolet panostavat yhteistyöhön ja tilanne saataisiin kääntymään parempaan suuntaan.
Jari Kyllönen on huomannut huumausainemyönteisyyden lisääntyneen myös nuorten keskuudessa. Monet nuoret pitävät kannabista huomattavasti ”parempana” päihteenä kuin alkoholia. Kyllönen uskookin, että oikean tiedon jakaminen voi muuttaa nuoren suhtautumista päihteisiin. Oikealle tiedolle on palava tarve.
– Minulta on monesti kysytty, miten jaksan käydä puhumassa päihteistä? Olen vastannut, että jos joku nuori sanoo ei siinä vaiheessa, kun hänelle tarjotaan päihteitä, olen palkkani ansainnut.
Kyllönen ja hänen kollegansa Maija Aunio ovat esiintyneet vuodesta 2017 lähtien yhdessä nuorille suunnatuissa Pidä huolta! -valistuskonserteissa. Tästä valistustyöstä kaksikko palkittiin Stadin Skoude -arvonimellä viime vuonna.
Jari Kyllönen on järjestyksessään 47. Vuoden Poliisi. Vuoden Poliisi -valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin 28.10.2022 Helsingissä.
Kommentoi Facebookissa