Vuoden Professorille uusi tunnustus – Nordenskiöldin jälkeen ensimmäiselle suomalaiselle arvostettu mitali

Professori Anssi Paasi on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua

Professori Anssi Paasi on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua. (Kuva Maiju Pohjanheimo)

Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille myönnettiin Vega-mitali.

MITALI Vuonna 1878 perustettu Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille arvostetun Vega-mitalin hänen tieteellisten ansioidensa perusteella. Yhdistys korostaa perusteluissaan Paasin tutkimuksen merkitystä poliittisen maantieteen kriittisessä uudistamisessa ja laajentamisessa.

Erityisesti SSAG-yhdistys korostaa Anssi Paasin ansioita territorioiden ja alueiden rakentumisen tutkimuksessa sekä yksilöiden ja yhteisöjen alueellisten identiteettien tarkastelussa. Yhdistys mainitsee Paasin Territories, Boundaries and Consciousness -kirjan yhtenä poliittisen maantieteen viitatuimmista teoksista ja toteaa hänen merkittävän vaikutuksensa maantieteen kehitykseen.

Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuodesta 1989. Vuosina 2008–2012 hän toimi akatemiaprofessorina. Hän on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua. Professoriliitto nimesi Paasin Vuoden Professoriksi 2020.

Vega-mitali perustettiin maantieteilijä-löytöretkeilijä Adolf E. Nordenskiöldin kunniaksi ja ensimmäinen mitali jaettiinkin hänelle vuonna 1881. Nordenskiöld oli syntynyt Helsingissä, mutta hän muutti poliittisista syistä Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1860. Vega-mitali luovutetaan huhtikuussa. Ajankohdan valinnalla kunnioitetaan Nordenskiöldiä, joka saapui Tukholmaan SS Vega -laivalla 24. huhtikuuta vuonna 1880 purjehdittuaan retkikuntansa kanssa ensimmäisenä läpi Koillisväylän.

Vega-mitali on jaettu 76 kertaa ja sen saajat ovat olleet tunnettuja kansainvälisiä tutkijoita. Professori Paasi on suomalaissyntyisen Nordenskiöldin jälkeen ensimmäinen suomalainen, jolle mitali on myönnetty. Jos koronatilanne sallii, mitalin luovuttaa professori Paasille Tukholman kuninkaanlinnassa järjestettävässä seremoniassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka on SSAG-yhdistyksen suojelija.

Lue myös: Pro Finlandia 13 ansioituneelle taiteilijalle – mukana Seppo Hovi, Tuomas Kyrö ja Aulikki Oksanen

Kommentoi Facebookissa