Vuoden ravintola on Grön – raati ylistää rohkeaksi ja laadukkaaksi

Grön onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää.

Grön onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää. (Kuva Grön)

Vuoden kokki Toni Kostian on rakentanut kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia.

RUOKA Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Vuoden ravintola -valinnasta 32 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Grönin rohkeudella, yllätyksellisyydellä ja laadukkuudella.

Helsingin Albertinkadulla sijaitsevan ravintolan sielu, maamme hallitseva Vuoden kokki Toni Kostian on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia. Ravintolan persoonallinen, Suomen luonnosta ammentava tyyli vakuutti seuramme jäsenet jo ensikäynneillä vuoden 2015 marraskuussa. Tasalaatuisuus kuulostaa tässä yhteydessä latteudelta, mutta pitää paikkansa: jokainen ravintolan tarjoilema ateria on yhtä kohottava.

Reilun vuoden toiminta-aikanaan Grön on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Toni Kostian tiimeineen huolehtii, että kasvukauden satoa riittää hyödynnettäväksi eri tavoin säilöttynä läpi talven.

– Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää.

Grönin keittiömestari Toni Kostian ja Lauri Kähkönen vastaanottivat arvonimen Suomen Gastronomien Seura ry:n puheenjohtaja Kim Palhusilta.
Grönin keittiömestari Toni Kostian ja Lauri Kähkönen vastaanottivat arvonimen Suomen Gastronomien Seura ry:n puheenjohtaja Kim Palhusilta. (Kuva Pekka Mustonen)

Annokset saavat hämmästelemään aikaa ja paikkaa. Olemmeko Suomessa, onko tämä nyt? Keittiö loihtii perinteisiä makuja aivan uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

– Jokaisessa annoksessa oli oma koukkunsa ja vahva yllättävyys. Annoksissa oli paljon vastakkainasettelua – tuoretta ja säilöttyä, raakaa ja kypsää, hapanta ja makeaa, pilkottua ja soseutettua ilman, että ne sortuisivat kuitenkaan yliyrittämiseen, kuvailee Vuoden ravintola -raati.

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Grön on 27. tunnustuksen saanut ravintola, viime vuonna palkittiin Ravintola Roux Lahdesta. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Kommentoi Facebookissa