Vuotava hana saattaa kuluttaa 1200 litraa vettä kuukaudessa – vuotava wc-istuin jopa 33 000 litraa

Merkittävää säästöä kun saadaan aikaan jo rikkinäiset vesikalusteet korjaamalla.

Merkittävää säästöä kun saadaan aikaan jo rikkinäiset vesikalusteet korjaamalla. (Kuva Fotolia)

Suomalaiskodeissa sattuu yhteensä jopa 40 000 vesivuotoa vuosittain.

VESI Suomalainen haluaa kotonaan säästää vettä ennen kaikkea vesivarojen suojelun takia. Maailman vesipäivänä 22.3. 2020 on hyvä kiinnittää huomiota järkevään vedenkäyttöön sekä vesi- ja vuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn. Suomalainen käyttää vettä keskimäärin noin 155 litraa vuorokaudessa. Nelihenkisessä perheessä kulutus on jo 18 000 litraa kuukaudessa.

Asuinmukavuudesta ei tarvitse nykyään juurikaan tinkiä säästääkseen vettä. Uponorin tuoreen vedenkäyttötutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaiset haluavat säästää vettä enemmän vesivarojen suojelun kuin oman taloudellisen säästön takia.

Vain harva oli sitä mieltä, ettei vettä tarvitse säästää millään tavalla. Jopa 67 prosentilla on kodissaan vettä säästävä wc-istuin ja 80 prosentilla uusi tai uutta vastaava astianpesukone. Merkittävää säästöä kun saadaan aikaan jo rikkinäiset vesikalusteet korjaamalla.

– Pelkästään harmittomalta vaikuttava vuotava hana saattaa kuluttaa 1 200 litraa kuukaudessa ja vuotava wc-istuin jopa 33 000 litraa kuukaudessa. Vuotava pytty vie siis vettä jopa noin kahden perheen vedenkulutuksen verran kuukaudessa. Jos vesikuution hinta on keskimäärin noin kolme euroa, voi nopeasti laskea, että vuotava wc on kuin vetäisi pöntöstä alas satalappusen kuussa tai reippaasti yli tuhat euroa vuodessa, kertoo tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Vuosittain suomalaiskodeissa sattuu yhteensä jopa 40 000 vesivuotoa. Se tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä. Vedenkäyttötutkimuksen vastaajista yli 40 prosenttia olikin huolissaan vesivahingon mahdollisuudesta. Huolestuneimpia olivat omistajat 20–30 vuotta vanhoissa taloissa, joissa putkiremontti todennäköisesti on vielä tekemättä.

Merkittävä osa suomalaiskotien vesivahingoista aiheutuu putkistojen vuodoista. Asukas voi kuitenkin omalla toiminnallaan välttää suuren osa vuotovahingoista tai ainakin rajata niiden laajuutta. Esimerkiksi vesivuotovahti sulkee automaattisesti veden tulon vesivuodon ilmetessä.

Toinen yksinkertainen keino vuotovahinkojen ehkäisemiseen on tarkastaa säännöllisesti pyykin- ja astianpesukoneiden liitäntäletkut. Löysistä liitoksista ja murtuneista pesukoneiden putkista aiheutuneet vahingot ovat toiseksi yleisimpiä vesivuotoja suomalaiskodeissa. Astian- ja pyykkikoneen asennustyöt tulee jättää ammattilaiselle.

Uponorin vedenkäyttötutkimus toteutettiin joulukuussa 2019 yhteistyössä Rakentaja.fi:n kanssa. Vastaajia oli yhteensä 1 448 ympäri Suomea.

Lue myös: Energianeuvonnan vinkit talon yhtiökokoukseen – ”Vesi- ja energiakustannukset muodostavat hoitokuluista 30‒40 prosenttia”

Kommentoi Facebookissa