VAHINGOT Keittiö on kodin sydän ja siellä on viimeisten kahden vuoden aikana vietetty aikaa aiempaa enemmän. Koronarajoitusten poistuessa ja työpaikkojen luopuessa etätyösuosituksista liikutaan taas useammin kodin ulkopuolella.
Keittiön turvallisuusohjeet, jotka aikaisemmin olivat ehkä itsestään selviä, ovat saattaneet päästä unohtumaan. Moni ohjeista liittyy juuri siihen, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla.
Vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista selviää, että keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu astianpesukoneista. Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa.
– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Astianpesukoneiden asennuksessa ja huollossa on usein parannettavaa. Anticimexin asiantuntijat ovat vierailleet suomalaiskodeissa jo 25 000 kertaa antamassa kunnossapito- ja turvallisuusvinkkejä.
– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.
Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan. Vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin.
Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on puolestaan yleisin syy kodin tulipaloihin. Silloin tällöin ne johtavat peräti totaalipaloihin, jolloin koko koti tuhoutuu.
– Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen kertoo.
Lehtonen taas muistuttaa liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä. Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan.
Kommentoi Facebookissa