VW ei sulje pois fuusiota Fiat Chryslerin kanssa

Konsernia luotsaava Matthias Müller aloitti virassaan lähes pahimmalla mahdollisella hetkellä toissasyksynä.

Konsernia luotsaava Matthias Müller aloitti virassaan lähes pahimmalla mahdollisella hetkellä toissasyksynä. (Kuva Volkswagen)

Neljä miljoonaa autoa on jo modifioitu päästöhuijausta selvitettäessä.

TALOUS Maailman suurin autonvalmistaja eli Volkswagen AG piti vuosittaisen lehdistökonferenssinsa Wolfsburgin päämajallaan. Konsernia nykyisin luotsaava Matthias Müller aloitti virassaan lähes pahimmalla mahdollisella hetkellä toissasyksynä, kun päästöskandaali oli juuri putkahtanut julkisuuteen. Müller kertoi nyt kuitenkin, että konsernilla menee yllättävän hyvin olosuhteisiin nähden.

Osansa on silti saanut myös Müller. Saksalainen Bild am Sontag kertoi tänään, että syyttäjät ovat tutkineet myös Müllerin toimiston. Varsinainen tutkinta kohdistui kuitenkin Audiin, sen pääkonttoriin Ingolstadtissa, autotehtaaseen Neckarsulmissa ja Volkswagen-konsernin pääkonttoriin Wolfsburgissa.

Päästökohun jälkipyykin selvittely on Müllerin mukaan edelleen yrityksen ykkösprioriteetteja. VW on korjannut viikoittain noin 200 000 huijaussoftan sisältävää dieselautoa ympäri maailmaa, ja autoja on tähän mennessä modifioitu noin neljä miljoonaa. Pelkästään Saksassa tällaisia tapauksia on ollut 1,5 miljoonaa. Kaikki korjaukset aiotaan saada tehtyä tämän vuoden syksyyn mennessä.

Matthias Müller kertoi lisäksi, että viime vuodesta ei tullut etukäteen pelättyä painajaista Volkswagenille. Esimerkiksi USA:n viranomaisia on autettu päästöhuijauksen selvittelyssä, mikä luetaan VW:n hyväksi sille langetettavissa rangaistuksissa. Yrityksen sisäisiä tietoja on luovutettu eteenpäin mahdollisimman avoimesti, ja myös konsernin johtoon yritetään kovasti saada uusia tuulia.

Volkswagenin ylin johto on perinteisesti koostunut lähinnä insinööritaustaisista miehistä, mutta tähän aiotaan nyt saada muutos.
Volkswagenin ylin johto on perinteisesti koostunut lähinnä insinööritaustaisista miehistä, mutta tähän aiotaan nyt saada muutos. (Kuva Volkswagen)

Müller haluaa tehdä Volkswagenista entistä kansainvälisemmän, yrittäjähenkisemmän ja myös naisvaltaisemman. Yrityksen ylin johto on perinteisesti koostunut lähinnä insinööritaustaisista miehistä, mutta tähän aiotaan nyt saada muutos. Viime vuonna VW:n palveluksessa oli maailmanlaajuisesti lähes 114 000 miestä, mutta naisia sen palkkalistoilla oli vain reilut 19 000. Johdon tasolla tilanne on ollut vieläkin epätasa-arvoisempi, mutta myös johtoporras on uusiutumassa kovalla vauhdilla.

Volkswagen on päättänyt panostaa vahvasti sähköautoihin päästöskandaalin imagohaittojen karkottamiseksi, ja tästä strategiasta pidetään Müllerin mukaan kiinni, vaikka sähköautojen myynti on vielä marginaalista bensa- ja dieselautoihin verrattuna. Polttomoottoreidenkin kehitykseen satsataan kuitenkin edelleen voimakkaasti, ja autonominen ajaminen on yksi tulevaisuuden pääteemoista myös VW:llä.

Matthias Müller ei myöskään torjunut suoralta kädeltä keskusteluja FCA:n eli Fiat Chrysler Automobilesin pääjohtajan Sergio Marchionnen kanssa. Marchionne on antanut ymmärtää viime aikoina, että italialais-amerikkalainen jätti fuusioituisi mielellään toisen ison autonvalmistajan kanssa kulujen jakamiseksi, ja VW on vilahdellut miehen puheissa ykkössuosikkina.

Müller toivoi kuitenkin, että Marchionne ottaisi häneen suoraan yhteyttä eikä kertoisi vain toiveistaan julkisuudessa. Aiheesta ei ole siis käyty vielä mitään keskusteluja, mutta ehkä ne saadaan nyt vireille VW:n toimitusjohtajan lausuntojen myötä.

Volkswagen on kuitenkin päästöskandaalin jälkeenkin sen verran vahvassa asemassa, että se pärjää hyvin ilman FCA:takin. Marchionnen tilanne on sen sijaan vähemmän ruusuinen, ja siksi potentiaalisia kumppaneita kartoitetaan tositarkoituksella.

Kommentoi Facebookissa