WhatsApp-viestit veivät käräjille – mies kuvasi nukkuvaa naista, nainen kiristi rikosilmoituksella raiskauksesta

Käräjäoikeudessa käsitellään kahta viestisovelluksiin liittyvää juttua. (Kuvituskuva Fotolia)

Oikeusjutut todistavat, että tietotekniikka ei ole tehnyt ihmisistä viisaampia.

VIESTISOVELLUKSET Kun tietotekniikka alkoi nostaa päätään 1990-luvulla, ajateltiin yleisesti, että ihmiskunta viisastuu ennen näkemättömällä tavalla. Pirkanmaan käräjillä oli esillä kaksikin juttua, jotka osoittavat, miten hyvin tuossa pyrinnössä on onnistuttu.

Pirkanmaalaista miestä syytetään salakatselusta ja kunnianloukkauksesta. Hän oli salakuvannut naista, joka nukkui kotonaan pelkät alushousut yllään. Mies lähetti kaverilleen kuvan Snapchat-sovelluksen kautta, sekä WhatsApp-sovelluksen kautta yli kymmenelle henkilölle.

Syyttäjän mukaan teko oli omiaan aiheuttamaan naiselle vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Arkaluonteisen kuvan saanut kaveri lähetti sen ja kuvasta tekemänsä halventavan meemin WhatsAppilla yli kymmenelle kaverilleen. Tämäkin teko oli omiaan aiheuttamaan naiselle vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Syyttäjä vaatii kuvan ottajalle ja sitä ensin levittäneelle miehelle 70 päiväsakkoa salakatselusta ja kunnianloukkauksesta. Toiselle miehelle vaaditaan kunnianloukkauksesta 50 päiväsakkoa.

Toinenkin tietotekniikkaan liittyvä tapaus sattui käräjillä samalle päivälle. Tamperelainen nainen vaati WhatsApp-sovelluksessa lähettämässään viestissä mieheltä rahaa. Jos rahoja ei tipu, nainen uhkasi tehdä miehestä rikosilmoituksen raiskauksesta.

Mies ei maksanut vaadittua summaa, vaan teki rikosilmoituksen kiristyksestä. Kiristys ei onnistunut, ja naiselle luettiin syyte kiristyksen yrityksestä. Syyttäjä vaatii hänelle 40-60 päiväsakon rangaistusta.

Lue myös: Suomalaisilta viety tänä vuonna jo 35 miljoonaa nettihuijauksilla – suuri osa uhreista yli 60-vuotiaita

Kommentoi Facebookissa