Wiki Loves Monuments -kilpailun voittajaksi talviset kuvat – ”Kylmän ilman melkein tuntee”

Petäjäveden vanha kirkko talviaamuna.

Petäjäveden vanha kirkko talviaamuna. (Kuva Teuvo Salmenoja)

Droonikuvaaminen on selvässä nousussa, mukana oli useita yläilmoista otettuja kuvia.

VALOKUVA Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa syyskuussa. Teemana oli tällä kertaa kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutos. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki kuvillaan Ämmäkosken voimalaitoksesta sekä Petäjäveden vanhasta kirkosta.

Tuomariston mielestä kuvaan Ämmäkosken voimalaitoksesta on saatu vangittua taitavasti valo, joka paljastaa veden höyryämisen ja tasapainoisen koostumuksen, sekä värit, jotka ovat kirkkaita mutta silti uskottavia. Kuva tuo mieleen kylmän ilman kihelmöinnin tunteen keuhkoissa ja miellyttävän pakkasen kirpaisun poskille.

Petäjäveden kirkon kuva paitsi edustaa Suomea myös jättää katsojalle mysteerin tunnun. Myös tässä kuvassa on vahva talvinen tunnelma ja kylmän ilman melkein tuntee. Idyllisessä kuvassa esiin pilkistävän kuun valo on kaunis sinisessä maisemassa.

Ämmäkosken voimalaitos pakkasaamuna.
Ämmäkosken voimalaitos pakkasaamuna. (Kuva Teuvo Salmenoja)

Teuvo Salmenjoki voitti Wiki Loves Monuments -kilpailun myös vuonna 2018 kuvallaan Vaajakosken voimalaitoksesta. Hänelle rakennettu kulttuuriperintö onkin pitkäaikainen teema valokuvaajana.

– Kun olen selannut kuva-arkistoani, niin olen huomannut kuvanneeni näitä kohteita ”maailman sivu” ikäänkuin vaistomaisesti. Ympäriltämme löytyy aina mielenkiintoisia rakennuksia ja yksityiskohtia, Salmenjoki kertoo.

Suomen-sarjassa otettiin yhteensä 973 kuvaa, joista kilpailuun osallistui 700 kuvaa ja 63 kuvaajaa. Loput 273 kuvaa olivat kilpailun järjestämiseen osallistuneiden vapaaehtoisten ottamia ja eivät kilpailleet palkinnoista. Tuomareina toimivat Anna Autio Arkkitehtuurimuseosta, Félix Bourgeau MARK – Maisema-arkkitehtiliitosta, Soile Tirilä Museovirastosta ja Nanna Saarhelo Wikimedia Suomesta.

– Tänä vuonna kilpailukuvien kirjossa näkyi paljon rakennettua kulttuuriperintöä, erityisesti monumentaaliarkkitehtuuria. Droonikuvaaminen oli selvässä nousussa: mukana oli usealta kuvaajalta upeita yläilmoista otettuja kuvia, kertoo tuomariston jäsen Nanna Saarhelo.

Kilpailulla oli tänä vuonna myös kolme mentoria, Laura Kolbe, Ranja Hautamäki ja Panu Lehtovuori, jotka pohjustivat aihetta blogiteksteissään.

Juttuvinkki: Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa – painolaatuisina kansalaisten vapaaseen käyttöön

Suomessa järjestettiin Wiki Loves Monument -kilpailun yhteydessä myös jälleenvalokuvaussarja, jossa kuvattiin uudelleen historiallisten valokuvien näkymiä. Sarjaan osallistui 70 valokuvaa seitsemältä kuvaajalta. Kilpailussa huomioitiin erityisesti Anja Hatvan ottama ajankohtainen kuvapari Helsingin Lapinlahdesta vuosina 2000 ja 2020. Lisäksi hakupalvelu Finnassa on samasta paikasta 40-luvulla otettu kuva, joka kuuluu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.

Ajapaik-sivustolle ladatuista valokuvista tuomarit nostivat esiin Pauli Keinäsen kuvat, joissa oli ajallista jatkuvuutta. Niissä esiintyy paikan lisäksi myös s/s Heinävesi, jonka savonlinnalaiset pelastivat 80-luvulla konkurssihuutokaupasta. Ajapaik on jälleenvalokuvaamista varten kehitetty kännykkäsovellus sekä historiallisten kuvien sivusto.

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun, jonka tulokset julkaistaan helmikuun lopulla. Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan kuvaajat palkitaan molemmat 50 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Kilpailun järjestivät Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Museoviraston, Arkkitehtuurimuseon ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailu järjestettiin Suomessa jo neljättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Lue myös: Koronavuosi kasvatti kulttuurin ja tieteen kulutusta verkossa – vanhoja valokuvia katsottiin liki neljä miljoonaa kertaa

Kommentoi Facebookissa