WWF:n raportti osoittaa – EU maailman suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia

Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset eivät ole onnistuneet pysäyttämään tropiikin metsäkatoa.

Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset eivät ole onnistuneet pysäyttämään tropiikin metsäkatoa. (Kuva Fotolia)

Raportti kritisoi, kuinka kaupoissa saa edelleen myydä metsäkatotuotteita.

WWF Vuosina 2005–2017 EU:n kulutus aiheutti maailmassa toiseksi eniten trooppista metsäkatoa Kiinan jälkeen, ilmenee WWF:n tuoreesta raportista. WWF vaatiikin EU:lta sitovaa ja tiukkaa metsäkatolakia, joka estäisi metsäkatotuotteiden myymisen EU:ssa.

EU-maiden kulutus on yksi suurimpia trooppisen metsäkadon aiheuttajia. Vuonna 2017 EU vastasi 16 prosentista kansainvälisen kaupan aiheuttamasta trooppisesta metsäkadosta. Metsäkato vie elinympäristön lukuisilta lajeilta ja aiheuttaa merkittävät hiilidioksidipäästöt ilmakehään.

– Suomalainen kuluttaja voi edelleen tietämättään ostaa kaupasta tuotteen, joka on aiheuttanut trooppista metsäkatoa. Kuluttajan pitäisi voida luottaa siihen, että ostoskoriin ei päädy metsäkatoa, sanoo WWF:n suojelun neuvonantaja Jussi Nikula.

EU-markkinoilla eniten elinympäristöjen katoa aiheuttavat eläinrehuksi tarkoitettu soija, palmuöljy ja naudanliha sekä puutuotteet, kahvi ja kaakao. Tuotteet vastaavat 80 prosentista EU:n aiheuttamasta kadosta, ja ne ovat peräisin erityisesti Brasiliasta, Indonesiasta, Argentiinasta ja Paraguaysta.

Yritysten vapaaehtoiset sitoumukset eivät ole onnistuneet pysäyttämään tropiikin metsäkatoa. Vaikka sertifioinneilla ja muilla toimenpiteillä on ollut myönteisiä vaikutuksia, ne eivät riitä.

– Tulos osoittaa, että tarvitsemme kattavaa EU:n lainsäädäntöä, jotta metsäkato voidaan aidosti pysäyttää, Nikula sanoo.

EU valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä metsäkadon hillitsemiseksi. Viime vuonna 1,2 miljoonaa EU-kansalaista vetosi EU:hun välttämättömän lain aikaansaamiseksi.

– Suomen hallituksen pitää nyt osoittaa, että se on aidosti sitoutunut ilmastokriisin ja metsäkadon torjuntaan. Suomen on vaadittava EU:lta vahvaa metsäkatolakia, Nikula painottaa.

WWF:n tammikuussa julkaisema raportti osoitti, että maailman arvokkaimmat sademetsäalueet katoavat nopeasti. Maailman metsäkato keskittyy erityisesti Aasian, Etelä-Amerikan ja Afrikan sademetsävyöhykkeille.

Vuosina 2004–2017 vyöhykkeiltä katosi 43 miljoonaa hehtaaria metsää, mikä vastaa suunnilleen Ruotsin pinta-alan kokoista aluetta. Metsää häviää esimerkiksi Amazonista, Borneosta ja Mekongin alueelta.

Lue myös: WWF:n raportti varoittaa – maailman metsäpaloista ennustetaan jopa viime vuotta pahempia

Kommentoi Facebookissa