RUOKA Joskus arjen kiireiden painaessa päälle pienetkin helpotukset ovat tarpeen. Monet herkulliset ja terveelliset kala-ateriat voi tehdä yhden astian taktiikalla. Kun koko ruoka valmistuu samaa vuokaa tai kasaria käyttämällä, tiskiä syntyy vähemmän.
Jos haluaa todella minimoida tiskin, kokeile uunissa gratinoituja, anjovisfileillä täytettyjä kesäkurpitsoja. Et tarvitse edes kattilaa tai pannua, vaan kesäkurpitsa itse toimii ikään kuin astiana. Täysin tiskittä ei tämäkään ruoka kuitenkaan synny, mutta aterimien lisäksi tiskattavaa tulee lähinnä keittiöveitsestä ja lusikasta, jolla koverrat kesäkurpitsat.
Ruokaisa piirakka on myös kätevä tapa tehdä koko ateria yhdellä astialla – tosin kananmunien vatkaamiseen tarvitaan kulho. Aikaa säästyy, kun valitset pohjaksi valmiin pakastetaikinan. Jos seuraavana päivänä on tiedossa kiireitä, tee piirakka valmiiksi edellisenä iltana: maut tiivistyvät yön aikana jääkaapissa, ja piirakkapala maistuu herkulliselta myös kylmänä.
Klassisin yhden astian kalaruoka on tietysti keitto. Kattilaa lukuunottamatta ei tarvita kuin leikkuulauta ja veitsi. Kiireessä voi oikaista myös käyttämällä pakastekasviksia, joita ei tarvitse yleensä keittää niin kauaa kuin tuoreita vihanneksia. Jos valitset lisäksi kalaksi valmiiksi kypsää savukalaa, keitto valmistuu käden käänteessä.
Ohessa Pro Kalan kätevät reseptit.
Gratinoidut kesäkurpitsat
4 pientä kesäkurpitsaa tai 2 isoa
1prk anjovisfileitä
10–15 kirsikkatomaattia
nippu basilikaa
mozzarella tai sulatejuustoa
Pese kesäkurpitsat ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Koverra siemenet pois. Aseta anjovisfileet kurpitsojen syntyneisiin kuppeihin. Täytä hienonnetulla tomaatilla ja päällystä mozzarella-juustolla.
Gratinoi uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut vähän väriä.
Kirjolohipiirakka
500 g ruis- tai ruisperunataikinaa (pakaste)
300 g marinoituja kirjolohisuikaleita
500 g pakastekasviksia
1–2 tl pippuriseosta tai sitruunapippuria
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1–2 dl tillisilppua
2 dl juustoraastetta
Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli tai painele se kämmenellä leivinpaperin päällä vuoan pohjan ja reunojen kokoiseksi. Nosta piirakkapohja leivinpaperin kanssa metalliseen matalaan piirakkavuokaan (halkaisija 30 cm) tai korkeareunaiseen vuokaan (halkaisija 24 cm).
Anna pakastekasvisten sulaa kohmeisiksi. Levitä kasvikset ja kalasuikaleet marinointiliemineen piirakkapohjalle. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon ruokakerma, tilli, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.
Paista 225 asteessa 30–35 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla (keraamisessa vuoassa paistoaika on pidempi). Anna piirakan levähtää hetki. Nosta se varovasti leivinpaperia apuna käyttäen tarjoiluvadille. Poista paperi. (Jos leikkaat piirakkaa pinnoitetussa vuoassa, pohja naarmuuntuu).
Helppo savukalakeitto
3-4 annosta
8 dl kalalientä
4 isoa perunaa
1 pussi keittojuureksia (pakaste)
1/4 tl mustapippurirouhetta
noin 2 dl ruodotonta savukalaa tai: savukalaa ja tuoretta kalaa, esim. kirjolohifileetä
(1/2 – 1 dl ruokakermaa tai noin 50 g sulatejuustoa)
(suolaa)
tilli- tai ruohosipulisilppua
Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 10 minuuttia kalaliemessä. Lisää keittojuurekset ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia. Mausta pippurilla.
Lisää pienitty savukala keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista suola, lisää tilliä tai ruohosipulia. Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta se maistuu hyvältä ilman niitäkin.
Lue myös: Näillä resepteillä vähennät hävikkiä ruokapöydässä – kypsää kalaa voi käyttää raaka-aineena
Kommentoi Facebookissa