Yksinäisen joulun voi pelastaa joulupuhelulla – tartuntariskin vuoksi moni viettää joulua erillään perheestään

Punaisen Ristin joulukahviloihin ovat tervetulleita kaikki. (Kuva Joonas Brandt/ Suomen Punainen Risti)

Punainen Risti tarjoaa apua myös joulukahviloissa ja Nuorten turvataloilla.

YKSINÄISYYS Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta voivat syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin. Kokemus näkymättömyydestä vaikuttaa kielteisesti niin yksilöihin kuin koko yhteiskuntaankin.

Yksinäisyys heikentää hyvinvointia ja on jopa suurempi riski ennenaikaiselle kuolemalle kuin sydän- ja verisuonitaudit. Yksin jäämisestä voi olla vaikea puhua edes lähiomaisille, sillä se koetaan omaksi viaksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

– Yksinäisyys on kuitenkin hyvin tavallista: joka kolmas kokee itsensä yksinäiseksi. Koronapandemia on lisännyt itsensä yksinäiseksi tuntevien määrää ja tartuntariskin vuoksi moni viettää tänäkin vuonna joulua erillään perheestään, vaikka välittäviä läheisiä olisi olemassa, Alaranta toteaa.

Punainen Risti kannustaa ottamaan kontaktia ja huomioimaan heidät, jotka viettävät joulua tahtomattaan yksin. Jo pienellä teolla voi osoittaa välittävänsä: kuulumisten kysyminen naapurilta tai puhelu sukulaiselle voi olla toiselle iso asia.

– Meistä jokaisella on varmasti mielessä sukulainen tai tuttava, johon yhteydenpito on arjen pyörteissä jäänyt. Joulun pyhinä tai välipäivinä kannattaa rohkeasti tarttua puhelimeen ja kysyä kuulumiset. Joulupuhelun voi ottaa uudeksi perinteeksi vanhojen rinnalle, Alaranta kannustaa.

Punaisen Ristin paikallisosastot järjestävät useilla paikkakunnilla ympäri maata joulukahviloita. Kahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kohtaamispaikkoja kaikille juttuseuraa kaipaaville.

Joulunpyhinä auki olevat kohtaamispaikat toivottavat kaikki tervetulleiksi maksuttoman kahvikupposen äärelle ja seurustelemaan ystävätoiminnan vapaaehtoisten kanssa. Joulukahviloita järjestetään myös virtuaalisesti verkossa.

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot päivystävät myös jouluna ja uutenavuotena. Nuori voi tulla turvatalolle, jos joulun vietto yksin tai perheen kanssa ahdistaa. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa myös turvallinen yöpaikka.

Apua on saatavilla myös Sekasin-chatista, joka päivystää myös juhlapyhinä normaalisti maanantaista perjantaihin kello 9–24 sekä lauantaista sunnuntaihin kello 15–24. Sekasin Gaming-verkkoyhteisö on avoinna ympäri vuorokauden.

Lue myös: Etäopinnot ja yksinäisyys ovat koetelleet opiskelijoita – erityisesti nuoret naiset ja tytöt ahdistuvat

Kommentoi Facebookissa