SENSUURI Mediassa on noussut puheenaiheeksi Ylen päätös sensuroida Pikku Kakkosen lastenohjelmassa esiintyvää Herra Heinämäen Lato-orkesteria, koska yksi yhtyeen jäsenistä esiintyy intiaanipuvussa. Ohjelma on siirretty Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ainoastaan Ylen Elävään arkistoon.
Herra Heinämäen Lato-orkesteri pohjautuu vuonna 1999 julkaistuun Omskista-lastenmusiikkilevyyn. Heikki Hela on Herra Heinämäki ja Lato-orkesterissa soittavat Herra Pujo (Heikki Salo), Herra Timotei (Janne Louhivuori), Voimamies Horsma (Jouko Mäki-Lohiluoma) ja Päällikkö Punanata (Mikko Löytty).
– Siirto tehdään, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi. Olemme saaneet tästä palautetta katsojiltamme, Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén ilmoittaa.
Itse asiassa asia nousi pinnalle, kun Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti paheksui Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin ohjelmia päivityksessään Twitterissä. Saamelaisasua muistuttavien pukujen käytöstä on vuosien mittaan ollut monta kiistaa, joiden kohteena ovat olleet niin missikisat kuin nykytaiteen museo Kiasma.
Nyt pahastutaan kuitenkin Amerikan alkuperäiskansan puolesta. Vilén väittää, että kyse on samanlaisesta rasistisesta ja loukkaavasta asiasta, kuin takavuosina ollut elokuva Pekka ja Pätkä neekereinä tai viihdeohjelman nunnuka-hahmot.
– Meidän pitää olla koko ajan entistä tarkempia ja herkempiä siinä, millaista kuvastoa käytämme, kun kerromme vähemmistöistä, Vilén perustelee.
Asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Ilta-Sanomille tapausta kommentoinut Heikki Salo sanoo, ettei Ylen hyllytyspäätös pysäytä Herra Heinämäkeä.
– Tuo jollakin tavalla kuvastaa sitä, ettei Yle välitä, mikä on Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin suhde lapsiin. Ne mieluummin tuhoavat hahmon kuin suostuvat keskustelemaan asiasta.
Salo toteaa, että Punanatan hahmo on ollut aikansa lapsi ja jos maailma muuttuu, muuttuu myös hahmo. Salo kertoo Ilta-Sanomille haluavansa tehdä Punanatasta ensimmäisen satuhahmon, joka reagoi maailman muutokseen positiivisella tavalla.
Lapset ovat vuosikymmeniä leikkineet karjapaimenta ja intiaaneja. Ratkaisu nyt ei Salon mielestä ole Ylen tapa, jossa vain poistettaisiin hahmo, jota lapset rakastavat tulla katsomaan intiaanipäähine päässä.
– Tuohan on ihan Neuvostoliittoa.
Viime vuosina on maailmalla eri tapahtumissa kritisoitu intiaanipäähineen käyttöä tai urheiluseurojen tunnuksia, jos ne ovat viitanneet intiaaneihin. Kritiikin kohteeksi ovat joutuneet muun muassa baseballseura Cleveland Indians, amerikkalaisen jalkapallon Washington Redskins tai jääkiekkojoukkue Chicago Blackhawks.
Oululainen Qstock-festivaali erehtyi pari vuotta sitten käyttämään mainonnassaan intiaanipäähinettä. Kanadalaisfestivaalit ovat jopa kieltäneet yleisöltä intiaanipäähineen käyttämisen. Toistaiseksi diskomusiikin kulttibändi Village People on saanut olla rauhassa, vaikka yksi sen jäsenistä esiintyi intiaaniasussa. Felipe Rosen äiti oli puertoricolainen ja isä sentään tasankointiaanien sukua.
Viimeksi maaliskuussa supertähti Bruno Marsia syytettiin ”kulttuurin omimisesta”, sillä Marsin musiikissa oli kuultavissa mustan musiikin juuria. Havaijilla syntynyt ja kasvanut Bruno Mars on puoliksi puertoricolainen ja puoliksi aškenasijuutalainen.
– Jumala loi musiikin kaikkien nautittavaksi, emmekä voi rajoittaa sitä ihmisten pelkojen ja epävarmuuden johdosta, jyrähti musiikin suurnimi Stevie Wonder.
– Bruno Mars on loistava lahjakkuus. Kaikki muu on pelkkää bullshittiä, legenda päätti käydyn keskustelun.

Kommentoi Facebookissa