Yli 20 lasta on vammautunut viimeisenä viitenä vuotena – suojalasit päähän ilotulitteita ammuttaessa

Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina riski.

Ilotulittaminen ja myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina riski. (Kuva Fotolia)

Suojalasit suojaavat tehokkaasti, mutta niiden käyttö usein unohtuu etenkin ilotulitusta seuraavilta.

ILOTULITTEET Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille.

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Viime vuodenvaihteessa silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia.

Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja. Silmälääkäreille vuodenvaihteen yö on aina vuoden kiireisin, sillä päivystyksissä ympäri maata varaudutaan vastaanottamaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia ilotulitteista vammautuneita potilaita. Eniten potilaita hoidetaan HUS:n Silmätaudeilla.

– Pääkaupunkiseudulla varaudutaan 3–6 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan ja koko Suomessa 12–16 vammaan vuodenvaihteessa, ylilääkäri Tero Kivelä HUS Silmätaudeista kertoo.

Tukesin vuonna 2017 tekemän kyselyn perusteella noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta. Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudesta vuodesta 2011 alkaen ja ne ovat halpa ja helppo keino suojata silmät. Muoviset, polykarbonaatista tehdyt suojalasit sopivat kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen.

Ilotulitteita ostettaessa on muistettava hankkia suojalasit kaikille, jotka seuraavat ilotulitusta ulkona. Erityisesti tämä koskee lapsia, joita on vammautunut yli 20 viimeisenä viitenä vuotena.

Viime vuodenvaihteessa neljä alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia. Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty.

– Viime uutena vuotena vammautuneista lapsista ketään ei ollut suojattu suojalaseilla. Lasten valvonnan pitää jatkua myös uudenvuoden päivään, koska he saattavat löytää maastoon jääneitä tulitteita, ylilääkäri Kivelä muistuttaa.

Myös räjähtämättömät ilotulitteet voivat olla vaarallisia. Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuva ja satojen tuhansien myytyjen tulitteiden joukossa on aina niin sanottuja susia, jotka räjähtävät sytytettäessä, jäävät maastoon tai kääntyvät vikasuuntaan, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti.

  • Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana

Lue myös: Uudenvuoden pommi vei Ilkan käden

Kommentoi Facebookissa