Ylimielisyyteen ei ole varaa – Huuhkajien historiassa karmeita ”lilliputtipelejä”

Tilastot osoittavat, ettei Suomella ole varaa mennä kentälle takki auki.

Tilastot osoittavat, ettei Suomella ole varaa mennä kentälle takki auki. (Kuva Pexels)

Liechtenstein on ollut Huuhkajille piinaava vastustaja.

JALKAPALLO Suomi kohtaa jalkapallon EM-karsintaottelussa tiistai-iltana Liechtensteinin. Huuhkajat lähtee Vaduzissa pelattavaan otteluun ylivoimaisena suosikkina, mutta tilastot osoittavat, ettei Suomella ole varaa mennä kentälle takki auki.

Suomi ja Liechtenstein ovat aiemmin kohdanneet kolmesti. Näistä otteluista Suomi on voittanut vain yhden.

Suomi oli kesäkuussa 2009 Helsingissä Liechtensteinia niukasti parempi 2–1. Silloin pelattiin karsintoja 2010 MM-kisoihin.

Saman vuoden syyskuussa koettiinkin sitten yksi Suomen jalkapallohistorian häpeätahroista. Noin 39 000 asukkaan Liechtenstein pakotti EM-karsintaottelussa Vaduzissa Suomen 1–1 -tasapeliin.

Silloin Suomen valmentajana toimi skotlantilainen Stuart Baxter, jonka komennossa Suomi hävisi myöhemmin myös Moldovalle. Baxter sai syksyllä 2010 potkut.

Kesäkuussa 2017 Suomi ja Liechtenstein kohtasivat harjoitusottelussa Turussa. Silloinkin Liechtenstein shokeerasi pelin päättyessä 1–1.

Turun ottelussa Markku Kanerva toimi jo Suomen päävalmentajana ja moni nykyisistäkin maajoukkuepelaajista oli mukana. Ennen tiistain ottelua Turun tapahtumia käydään varmasti läpi.

Euroopan ”kääpiövaltiot” tulivat maajoukkuepeleihin mukaan 1990-luvun alussa. Suuremmat maat eivät pelaisi lilliputteja vastaan mielellään, mutta Euroopan Jalkapalloliitto UEFA ja Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA painottavat jalkapallon kuuluvan kaikille.

Liechtenstein ei ole ainoa Suomelta pisteitä riistänyt lilliputtimaa. Lokakuussa 2015 Suomi jäi MM-karsintaottelussa vieraissa 0–0-tulokseen Andorraa vastaan.

Häpeällisessä Andorra-ottelussa Suomea valmensi Jyrki Heliskoski. Sama mies valmensi Suomea myös 2003, kun alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi MM-kotikisoissaan Helsingissä Kolumbialle 0–9.

A-maajoukkueen päävalmentajaksi Heliskoski nostettiin kesällä 2005 Antti Muurisen saatua potkut. Heliskoski oli tietysti tilapäisvalmentaja, mutta hänen komennossaan Suomen tulokset eivät mairitelleet. 14 vuoden takainen Andorra-ottelu olisi toisen valmentajan komennossa voinut sujua paremmin.

Suomi on vuosien varrella kohdannut lilliputeista myös Färsaaret ja San Marinon. Molempia maita vastaan Suomi on pelannut viisi kertaa ja voittanut kaikki ottelut.

Jari Litmanen pelasi viimeisen A-maaottelunsa Helsingissä 17. marraskuuta 2010 San Marinoa vastaan. Suomi voitti silloin 8–0, mikä lähihistoriassa onkin Suomen suurinumeroisin voitto.

Liechtensteinin ja Suomen EM-karsintaottelu alkaa tiistaina kello 21.45 Suomen aikaa. Suomella on siis panoksena historiallinen ensimmäinen vierasvoitto Liechtensteinista.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Huuhkajien EM-kisaunelma edelleen realistinen – ”Voittamisen kulttuuri on tullut”

Kommentoi Facebookissa