Huuhkajien EM-kisaunelma edelleen realistinen – ”Voittamisen kulttuuri on tullut”

Yleisö oli Tampereella hurmiossa Huuhkajien voitettua Bosnia-Hertsegovinan 2–0.

Yleisö oli Tampereella hurmiossa Huuhkajien voitettua Bosnia-Hertsegovinan 2–0. (Kuva Otto Palojärvi)

Huuhkajilla on vankka usko, että joukkue voisi päästä vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tuskaisaan historiaan saatetaan ensi vuonna kirjoittaa viimeinkin iloinen tarina matkasta ensimmäiseen arvoturnaukseen. Lauantaina Tampereella Huuhkajat kaatoi Bosnia-Hertsegovinan 2–0 ja todisti rahkeita EM-kisapaikkaan kyllä olevan.

Bosnia-Hertsegovina on laadukas joukkue. Sen avauskokoonpanon kaikki pelaajat pelaavat Euroopan tasokkaissa sarjoissa. Edin Dzeko on supertähtitasoa.

Silti Suomi oli ajatuksessa edellä miltei koko pelin ajan.

– Mun mielestäni ihan fantastinen joukkuesuoritus kovaa maata vastaan kotikentällä. Niin ylpeä olen tästä jengistä. Vaan hymyilyttää kentällä. Niin hyvin me pelattiin ja niin saakelin ylpeä olen äijistä. Huikea suoritus, summasi Dzekon kurissa pitänyt puolustuksen tukipilari Paulus Arajuuri.

Piilokärjen roolissa pelannut Petteri Forsell säesti Arajuurta.

– Miten kontrolloitiin palloa ajoittain, oli se tosi hyvää. Ja miten koko joukkueena puolustettiin, niin eivät ne saaneet muutamia keskityksiä lukuun ottamatta oikeastaan mitään aikaiseksi.

Maalinteko on ollut pitkään Suomen ongelma. Vaan eipä ole enää. Norwichin maalitykki Teemu Pukki sylkee maaleja maajoukkueessakin onnistuttuaan Bosniaa vastaan kahdesti.

Forsellin mukaan Pukilla oli ”normipäivä”.

– Maalintekijä tekee tommoisia maaleja. En mä usko, että meistä kukaan tai katsomostakaan kukaan yllättyi. Kaikki olivat vain iloisia. Tuollaisia maaleja tulee, jos sä olet hyvä tekemään maaleja.

Muutamassa vuodessa Huuhkajien itseluottamus on kasvanut kohisten. Hyvät tulokset tietysti ruokkivat luottavaisuutta.

– Itse saan itseluottamusta siitä, että olen pitänyt palloa ennenkin, ja että mun pitäisi olla ihan hyvä pelaaja. Tiedetään, että tällaisen tuloksen jälkeen pitäisi uskaltaa tehdä paljon enemmän. Me ollaan näin hyvä joukkue, joka pystyy pitämään palloa, niin kyllä meidän täytyy käyttää semmoista asetta, toteaa Forsell.

Pukki vastaa maaleista, mutta keskikentällä hyökkäysrakentelussa isossa roolissa on Glen Kamara. Hän antoi Pukin avausmaaliin upeaan syötön.

Kamarasta voi tulla Suomen seuraava supertähti.

– Glen on huippupelaaja, joka tulee menemään urallaan vielä eteenpäin. Hänen kanssaan on kiva pelata, kun tietää, että tukea tulee hyökkäyksiin. Jos on itse myöhässä puolustuksesta, on hän sielläkin, Forsell kehuu Kamaraa.

Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin mukaan maajoukkueeseen on saatu voittamisen kulttuuria.

– Tämä oli avainpeli ja tärkeä haaste joukkueelle. Olemme kasvaneet joukkueena ja siitä oli jo osoitus 2–0-voitto vieraissa Armeniasta. Ollaan näytetty, että olemme henkisesti sillä tasolla, että voimme voittaa pelejä. Voittamisen kulttuuri on tullut viimeisen vuoden aikana.

Bosnia-voitossa kyse ei ollut sattumasta. Se oli jatkoa vuosien 2017 ja 2018 syksyjen hyville tuloksille.

– Joukkueemme on täynnä loistavia pelaajia. Voittajia, mestareita. Etenkin kotikentällä olemme pelanneet tosi hyvin jo pitkän aikaa. Meidän ei tarvitse pelätä ketään. Joukkueessa ei ole yhtään todella isoa tähteä. Kukaan ei ole ylimielinen, vaan töitä tehdään joukkueen eteen. Kaikki tekevät kovasti töitä unelman eteen, Sparv korostaa.

Ennen kesätaukoa edessä on vielä yksi haaste. Tiistaina Vaduzissa tulee vastaan lilliputtimaa Liechtenstein. EM-kisapaikka edellyttää Suomelta voittoa.

Sparv painottaa, ettei Huuhkajat lähde tiistain otteluun takki auki.

– Seuraava peli tulee aika aikaisin, mutta tehdään kaikki sen eteen, että ollaan kunnossa sitten tiistaina. Mikään helppo peli ei tule olemaan Liechtensteinissa.

Haastattelut Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Teemu Pukki maalasi ja taivas repesi – ”Teki minut aika ylpeäksi”

Kommentoi Facebookissa