Aikuinen mies esiintyi sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä – sai lapset lähettämään videoita

Aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä mutta jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi.

Aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä, mutta ne jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi epäilee miestä useista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä.

SEKSUAALIRIKOKSET Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa nuoren keskisuomalaisen miehen epäillään syyllistyneen sosiaalisessa mediassa kymmeniin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin. Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin.

Asianomistajista on tähän mennessä tunnistettu 53, ja nuorimmat heistä ovat olleet kahdeksanvuotiaita. Poliisi epäilee, että asianomistajia voi olla yhteensä jopa 200.

Miehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä ja saaneen lapset lähettämään itselleen videoita, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja. Mies oli tallentanut videot itselleen, ja ne löytyivät mieheltä kotietsinnän yhteydessä takavarikoiduista tietoteknisistä laitteista. Videoita löytyi yhteensä noin 2000.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Saara Asmundelan mukaan rikosepäily tuli poliisin tietoon, kun eräs vanhempi oli löytänyt yhdeksänvuotiaan lapsensa puhelimesta keskustelun, jossa lapsi puhui ystäviensä kanssa epäillystä. Lapsi oli kysyttäessä kertonut vanhemmalle, että epäilty oli pyytänyt häneltä kuvaa, jossa lapsi on ilman paitaa.

Toistaiseksi ei ole tullut ilmi, että kenenkään muun lapsen osalta olisi tehty ilmoitusta poliisille. Tutkinnanjohtaja Asmundela pitää erittäin huolestuttavana sitä, että näin laajasta kokonaisuudesta vain yksi epäilty rikos on tullut vanhempien tai viranomaisten tietoon.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä, mutta ne jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi.

– Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela.

Rikoksesta epäilty on vangittu Keski-Suomen käräjäoikeudessa 22.04.2021 epäiltynä seitsemästä seksuaalirikoksesta ja häntä vaaditaan nyt vangittavaksi lisäksi 25 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 26 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta

Epäiltyjen rikosten ja asianomistajien suuresta määrästä johtuen syytteen nostamisen määräaikaa on samalla pyydetty pidentämään 31.01.2022 asti. Vangitsemisvaatimusta käsitellään Keski-Suomen käräjäoikeudessa 29.07.2021.

Lue myös: Riski joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi on kasvanut – nuoret ovat tavallista enemmän verkossa

Kommentoi Facebookissa