Ainoa maailmassa – BMW entisöi ainutlaatuisen avoauton, vuoden 1967 1600 GT:n

BMW Groupin klassikko-osasto jäljitti uniikin avoauton, ja se päätyi takaisin valmistajansa haltuun täysentisöintiä varten.

BMW Groupin klassikko-osasto jäljitti uniikin avoauton, ja se päätyi takaisin valmistajansa haltuun täysentisöintiä varten. (Kuva BMW)

Italialaisen Fruan piirtämä pikkusportti sai BMW:n alaisuudessa peltinsä alle 1,6-litraisen neloskoneen.

AUTOT BMW poisti yhden kilpailijan tieltään, kun se hankki Saksan Dingolfingissä toimineen Glasin omistukseensa vuonna 1966. Baijerilaisvalmistajalle päätyi kaupan myötä myös liuta Glasin malleja, joista osasta tehtiin Bemareita saman tien. Tämä kohtalon koki myös 1700 GT -niminen urheilumalli, joka oli tullut alun perin markkinoille vuonna 1964 1300 GT:nä.

Italialaisen Fruan piirtämä pikkusportti sai BMW:n alaisuudessa peltinsä alle 1,6-litraisen neloskoneen, joka tuotti 105 hevosvoimaa. Koneen lisäksi myös taka-akseli sekä penkit napattiin BMW 1600 TI:stä, ja pyöreät takavalotkin olivat saman mallisarjan peruja. Munuaismaskin keulalleen saanut auto ristittiin BMW 1600 GT:ksi, ja sitä ehdittiin valmistaa vain 1255 kappaletta alle vuoden mittaiseksi jääneen tuotantonsa aikana.

Glas 1300 ja 1700 GT:tä tehtiin myös avonaisina, mutta BMW ei koskaan tuonut markkinoille katotonta versiota 1600 GT:stä. Baijerilaiset tutkivat kuitenkin tällaisen auton myyntimahdollisuuksia merkkiä USA:ssa edustaneen Max Hoffmannin pyynnöstä. Avokattoisen 1600 GT:n lisäksi harkinnassa oli isommalla kaksilitraisella koneella varustettu coupé.

Vuosia vaatineesta entisöinnistä vastasivat BMW:n harjoittelijat kokeneiden kouluttajien ohjaamina, ja lopputulos näyttää olevan vaivan arvoinen.
Vuosia vaatineesta entisöinnistä vastasivat BMW:n harjoittelijat kokeneiden kouluttajien ohjaamina, ja lopputulos näyttää olevan vaivan arvoinen. (Kuva BMW)

Avomallista tehtiin kaksi prototyyppiä. Niistä ensimmäisen tarina alkoi lokakuussa 1967, kun Frua toimitti BMW:lle vahvistetulle pohjalevylle asennetun avokorin. Auto maalattiin ja koottiin Dingolfingin tehtaalla, jossa se valmistui marraskuun 16. päivä. Toinen proto rakennettiin pian tämän jälkeen, mutta se romutettiin testeissä sattuneen onnettomuuden jälkeen.

1600 GT:n avoversion tuotanto jäi vain suunnitelmien tasolle, ja niinpä maailman ainoaksi jäänyt yksilö päätyi baijerilaismerkin pääomistajana toimineelle Herbert Quandtille. Katurekisteröity auto pysyi Quandtin perheen hallussa pitkään, kunnes se jatkoi matkaansa toisten yksityishenkilöiden käsissä. Lopulta Münchenissä toiminut Allianz hankki avosportin omistukseensa, ja tällöin auto sai myös ensimmäisen kattavamman entisöinnin.

BMW Groupin klassikko-osasto jäljitti uniikin avoauton, ja se päätyi takaisin valmistajansa haltuun täysentisöintiä varten. 1600 GT palautettiin alkuperäiseen asuunsa Dingolfingin tehtaalla, jossa se myös aikanaan valmistettiin. Monta vuotta vaatineesta entisöinnistä vastasivat BMW:n harjoittelijat kokeneiden kouluttajien ohjaamina, ja lopputulos näyttää olevan vaivan arvoinen.

Punaisella kangaskatolla varustettu nelipaikkainen avo sai sekä alkuperäisiä että uusia osia, ja se kaunistaa nyt BMW Group Classicin kokoelmia. Ehkäpä suuri yleisökin pääsee tutustumaan autoon myöhemmin esimerkiksi BMW:n museossa Münchenin olympiastadionin lähettyvillä.

Lue myös: Saksan poliisi sai AC Schnitzerin tuunaaman BMW i8:n – autoa käytetään kuitenkin vain mainostarkoituksiin

Kommentoi Facebookissa