Akseli Gallen-Kallelalla oli unohdettu Uno-veli – ”Olen tutkinut sukumme ilon hetkiä, vaiettuja vaiheita”

Teoksessa tietokirjailija Viljami Puustinen sukeltaa tunnetun sukunsa vaiettuihin salaisuuksiin.

Teoksessa tietokirjailija Viljami Puustinen sukeltaa tunnetun sukunsa vaiettuihin salaisuuksiin. (Kuva Like)

Veljekset Gallén pureutuu kansallistaiteilijan ja hänen veljensä vaiherikkaaseen elämään.

KIRJA Akseli Gallen-Kallelasta on kirjoitettu paljon, mutta hänen veljensä Uno on jäänyt historian kirjoissa täysin tuntemattomaksi. Unon tarina avaa uuden näkökulman myös kansallistaiteilijamme elämään ja tuotantoon.

Liken kustantamana maaliskuussa ilmestyvässä Veljekset Gallén -veljeselämäkerrassa tietokirjailija Viljami Puustinen (s.1969) sukeltaa tunnetun sukunsa vaiettuihin salaisuuksiin. Puustisen isoäiti May Gallén oli Akseli Gallen-Kallelan veljen Unon tytär.

– Tämä kirja oli minulle, 2000-luvun ihmiselle, aikamatka nuoreen Suomeen. Uno kuoli 100 vuotta sitten, ja Akselin poistumisesta tulee kuluneeksi 90 vuotta. Olen tutkinut sukumme ilon hetkiä, vaiettuja vaiheita ja pyyhkinyt pölyjä suurmiesten hartioilta. Tämä tarina on tosi, Puustinen kuvailee.

Unosta piti tulla viulisti, mutta hän ajautui häpeälliseen konkurssiin ja myrskyisään avioliittoon. Akselista tuli taiteilija, joka loi ikonisen suomalaiskansallisen kuvaston vaimonsa tukemana. Puustinen selvittää, millainen suhde Unolla oli kansallistaiteilijaksi kohonneeseen veljeensä ja miksi Uno kuoli New Yorkissa yksin ja unohdettuna.

Kirja avaa myös vuosisadan vaihteen henkitieteellisiä ja teosofisia virtauksia ja niiden vaikutusta kulttuuriin, yhteiskuntaan ja taiteeseen.

Lue myös: Tekoäly muunsi Edelfeltin kirjeet äidille helposti luettavaan muotoon − ”Hän on kerrassaan viihdyttävä”

Kommentoi Facebookissa