Huuhkajien EM-unelma siirtyy – ”siisti kesä” tullaan perumaan

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Jalkapallon EM-kisojen kohtalosta päätetään tiistaina.

JALKAPALLO Euroopan Jalkapalloliitto UEFA päättää tiistaina jalkapallon miesten EM-turnauksen kohtalosta. Koronavirusepidemian takia on käytännössä jo selviö, ettei EM-kisoja pelata ainakaan alkuperäisessä aikataulussaan ensi kesänä 12.6.–12.7.

UEFA järjestää jäsenmaidensa liittojen kanssa tiistaina videokonferenssin. Päätöksistä ilmoitettaneen vielä tiistaina konferenssin jälkeen.

Kisoja ei peruta. Se olisi taloudellisesti liian kallis juttu. Mutta kisojen ajankohta muuttuu.

EM-turnaus pelattaneen loppuvuodesta 2020 tai kesällä 2021. Kansalliset jalkapalloliitot haluavat jatkaa keskeytyneitä sarjojaan kesällä, kun koronavirusepidemia on mahdollisesti hellittänyt.

– Ehdotamme, että UEFA siirtää EM-kisat. Yritämme pelata Serie A -kauden loppuun, koska se olisi reilumpaa ja korrektimpaa seurojen tekemien investointien ja uhrausten vuoksi, kommentoi Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja Gabriele Gravina Sportsmediaset-kanavalla

Euroopan kansalliset liitot ja jalkapalloseurat menettävät valtavasti tuloja, kun sarjat ovat keskeytyneet. Sarjojen läpivienti paikkaisi taloutta, joskaan kaikkia budjetoituja tuloja ei olekaan mahdollista saada takaisin.

Myös EM-kisojen siirtyminen aiheuttaa UEFA:lle vähintään kymmenien miljoonien eurojen menetyksiä ja kansalliset liitotkin kärsivät, kun jaettavaa UEFA:lla on vähemmän. EM-kisojen peruuntuminen kokonaan toisi kuitenkin useiden satojen miljoonien eurojen tulonmenetykset, joten siihen ei ole varaa.

EM-turnaus olisi tarkoitus järjestää 12 eri maassa. Pietarissa on talvikuukausina kylmä, mutta katsomot siellä saataisiin varmasti täyteen. Faneille parempi vaihtoehto olisi kuitenkin kesä 2021.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA haluaa kesällä 2021 järjestää kuitenkin seurajoukkueiden MM-turnauksen, joiden tuloja ei tietenkään haluta menettää. FIFA:lla ja UEFA:lla on edessään luonnollisesti vaikeat neuvottelut, jos UEFA haluaa järjestää EM-turnauksen kesällä 2021.

Suomi selviytyi historiallisesti EM-turnaukseen. EM-kisamatkoja ehdittiin varata jo runsaasti ennen koronavirusepidemian paisumista.

– Tulee siisti kesä, kommentoi Teemu Pukki maaliskuussa julkaistussa ”Oi Suomi On” -kirjassa.

Samaa mieltä olivat sadat tuhannet jalkapalloa seuraavat suomalaiset.

Nyt kesä 2020 on jalkapallohuuman osalta pilalla. Se on kuitenkin sivuseikka sen rinnalla, miten vakava uhka tuhansia ihmisiä tappanut koronavirus on.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kalervo Kummola ja IIHF nostamassa kädet pystyyn – vain KHL uhmaa vielä koronavirusta

Kommentoi Facebookissa