Akseli Gallen-Kallelan ja kriitikon laaja kirjeenvaihto auki – mukana useiden sivujen mittaisia kirjeitä

Akseli Gallen-Kallelan postikortti Johannes Öhquistille 14.3.1908. (Kuva Finna)

Kirjeenvaihdossa käsitellään muun muassa Gallen-Kallelan keskeisten taideteosten syntyprosesseja.

TAITEILIJA Akseli Gallen-Kallelan syntymäpäivän 26.4. kunniaksi Gallen-Kallelan Museo julkaisee Finnassa Akseli Gallen-Kallelan ja kriitikko, kulttuurivaikuttaja Johannes Öhquistin välisen kirjeenvaihdon.

Kirjeenvaihto käsittää yhteensä 164 kirjettä ja korttia vuosilta 1895–1928, joukossa on niin käyntikortille kirjoitettuja viestejä kuin useiden sivujen mittaisia kirjeitä taiteesta ja elämästä. Kirjeenvaihdossa käsitellään useiden Gallen-Kallelan keskeisten taideteosten syntyprosesseja ja Gallen-Kallelan määrätietoista taiteilijauran luomista niin Suomessa kuin kansainvälisellä taideareenalla.

Kirjeet julkaistaan korkearesoluutioisina kuvina sekä pdf-muotoisena tekstinä. Transkriboinnin on tehnyt taidehistorioitsija Teppo Jokinen, joka on lisäksi varustanut tekstit kommentaareilla, joissa kerrotaan muun muassa henkilöistä, paikoista ja tapahtumista, joihin kirjeissä viitataan.

Gallen-Kallelan Museon kokoelmiin kuuluu pääsääntöisesti Akseli Gallen-Kallelan vastaanottamia kirjeitä. Tämän kokonaisuuden julkaisun mahdollistivat Kalevalaseura, Kansallisarkisto, Svenska Litteratursällskapet i Finland ja Svenska Kulturfonden.

Vuonna 2021 Kalevalaseura lahjoitti Gallen-Kallelan Museolle 65 kpl Akseli Gallen-Kallelan Johannes Öhquistille lähettämiä kirjeitä ja kortteja. Koko kirjeenvaihto digitoitiin nykystandardein yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa ja kokonaisuuteen sisällytettiin digitaalisina kopioina Kansallisarkiston omistamat kokonaisuuteen liittyvät kirjeet.

Gallen-Kallelan Museo toimii taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelemassa ja rakentamassa Tarvaspään ateljeelinnassa. Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta.

Materiaaliin voi tutustua yhdessä paikassa, Gallen-Kallelan Museon Finna-sivulla: https://gallenkallelanmuseo.finna.fi/

Lue myös: Mythes et Nature – Akseli Gallen-Kallelan näyttely myyteistä ja luonnosta avautui Pariisissa

Kommentoi Facebookissa