Aktiivimalli puretaan vuoden alusta lähtien – työttömän aktiivisuutta ei seurata eikä työttömyysetuutta leikata

Kela ja työttömyyskassat eivät enää ensi vuoden alusta lähtien seuraa työttömyysetuuden saajan aktiivisuutta.

Kela ja työttömyyskassat eivät enää ensi vuoden alusta lähtien seuraa työttömyysetuuden saajan aktiivisuutta. (Kuva Kela)

Asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan aktiivimallin muutoksen takia.

AKTIIVIMALLI Aktiivimallista luovutaan ensi vuoden alusta. Kela ja työttömyyskassat eivät enää 1.1.2020 lähtien seuraa työttömyysetuuden saajan aktiivisuutta eivätkä vähennä työttömyysetuutta.

Asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan aktiivimallin muutoksen takia. Etuus palautuu automaattisesti normaalille tasolle 1.1.2020 alkaen, jos sitä on aiemmin alennettu aktiivimallin perusteella. Oman etuuden määrän ja maksupäivän voi tarkastaa asiointipalvelussa.

Aktiivimalli vaikuttaa vielä niihin etuuksiin, jotka ovat kertyneet vuoden 2019 puolella, vaikka niiden maksupäivä on vuonna 2020. Työttömyysetuus voidaan maksaa alennettuna, jos työttömän aktiivisuusehto ei ole täyttynyt.

Aktiivimallin purkaminen ei vaikuta muihin työttömyysturvan ehtoihin. Jos työttömyys jatkuu, etuuden hakijan pitää ilmoittaa Kelaan työpäivistä, työtunneista ja osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun. Omavastuuaika työttömyysetuuden hakemiselle on 5 arkipäivää.

Lue myös: Aktiivimallin leikkuri puretaan ensi vuoden alusta – ”Leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä”

Kommentoi Facebookissa