Alaikäisille välitettiin huumeita – nuorin ostaja vain 13-vuotias

Täysi-ikäisen henkilön epäillään välittäneen marihuanaa suurelle joukolle lapsia ja nuoria. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi muistuttaa, että tapauksista tehdään ilmoitus myös lastensuojeluviranomaisille.

HUUMAUSAINEET Lounais-Suomen poliisilaitoksen Turun huumerikosyksikkö tutkii törkeää huumausainerikosta, jossa täysi-ikäisen henkilön epäillään välittäneen marihuanaa suurelle joukolle lapsia ja nuoria ostajia. Huumeiden myyntiä tapahtui Raisiossa.

Poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon partiot havaitsivat alkusyksystä Raision keskustassa huumausaineiden välittämiseen viittaavaa toimintaa. Poliisin puuttuessa kaupantekoon paljastui, että kyseessä oli marihuanan myynti alaikäiselle ostajalle. Tehdystä havainnosta ja poliisin puuttumisesta asiaan alkoi paljastua vyyhti, jossa tutkitaan tällä hetkellä noin kolmeakymmentä huumausainekauppaa, joista suurimmassa osassa ostaja on ollut alaikäinen. Nuorin esitutkinnassa esiin tullut ostaja oli tekohetkellä vain 13-vuotias.

Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa, että myytyjen huumausaineen määrät ovat olleet pienehköjä, yksittäiset myyntitapahtumat sisälsivät pääosin muutamia grammoja marihuanaa. Kuitenkin joidenkin ostajien kohdalla huumausaineita oli hankittu jopa 10–20 kertaa. Kokonaisuudessaan huumausaineiden myynti lapsille ja nuorille on ollut laajamittaista.

Huumausaineiden myyntiä on tapahtunut muun muassa Raision keskustassa sijaitsevan liikekeskuksen pihamaalla. Koska huumausaineiden levitys on kohdistunut lapsiin ja nuoriin, asiaa tutkitaan törkeänä huumausainerikoksena. Huumaisaineiden myynnistä epäilty henkilö on ollut esitutkinnan aikana tutkintavankeudessa.

Huumausaineita ostaneiden, tekohetkellä alle 15-vuotiaiden lasten osalta asiassa on suoritettu rikollisen teon tutkinta ja heidän osaltaan asia ei etene syyteharkintaan. Yli 15-vuotiaiden, rikosoikeudellisessa vastuussa olevien epäiltyjen osalta tekoja tutkitaan myös huumausaineen käyttörikoksina.

Kaikkien alaikäisten lasten ja nuorten osalta tapauksista on ilmoitettu lastensuojeluviranomaisille ja poliisi on keskustellut tapahtuneesta lasten ja heidän vanhempiensa kanssa. Huumausaineiden myyjän osalta asia etenee syyteharkintaan lähikuukausina.

Poliisi haluaa kiinnittää lasten ja nuorten vanhempien huomiota huumausaineiden myyntiin ja saatavuuteen verkossa toimivien myyntialustojen ohella myös katukaupassa. Huumausaineiden myyntiä lapsille ja nuorille voidaan pitää huumausaineen käyttäjän ja yhteiskunnan näkökulmasta erityisen vahingollisena niiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi.

Lue myös: Nuori 17-vuotias kuljettaja hurjasteli 140 km/h – toinen törmäsi huumeissa parkkipaikalla tolppaan

Kommentoi Facebookissa