Alaikäisten nuorten tekemissä rikoksissa mukana erilaisia aseita – ”Teoista on odotettavissa tuntuvia rangaistuksia”

Teräase on ollut mukana muun muassa tapon yrityksessä sekä törkeissä ryöstöissä. (Kuvituskuva Fotolia)

Itä-Uudenmaan poliisi puuttuu tapauksiin kovilla pakkokeinoilla.

NUORISORIKOKSET Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana useita alaikäisten nuorten tekemiä vakavia rikoksia. Teot ovat tapahtuneet marraskuussa lyhyen ajan sisällä Keravalla sekä eri puolilla Vantaata.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos suhtautuu vakavasti nuorten ryöstörikollisuuteen. Esitutkinnassa poliisi on käyttänyt seuraavissa tapauksissa epäiltyihin henkilöihin kovia pakkokeinoja.

– Nuoria on muun muassa vangittu, pidätetty, määrätty matkustuskieltoon sekä ilmaisukieltoon ja kiireellisiä sijoituksiakin on tehty, kertoo nuorten tutkintaryhmän rikoskomisario Sampsa Aukio.

Keravan juna-asemalla 1.11. tapahtuneessa rikostapauksessa 12- ja 13-vuotiaat pojat ryöstettiin viisihenkisen poikaporukan toimesta. Yksi epäillyistä tekijöistä tehosti ryöstöä näyttämällä Karambit-tyylistä puukkoa. Asianomistajilta anastettiin vaatteita, rahaa ja sähkötupakkaa. Törkeänä ryöstönä tutkittavaan tapaukseen epäillyt henkilöt ovat kaikki alaikäisiä.

Vantaan Martinlaaksossa 5.11. 17-vuotiaan nuoren epäillään ampuneen käsiaseella maata kohden. Tämän jälkeen joukko miehiä oli hyökännyt nuoren kimppuun ja pahoinpidellyt tämän. Tehtävälle osallistui useita Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksen partioita sekä ensihoidon yksikkö. Tapauksessa kiinniotettiin pahoinpitelyyn epäiltynä kolme henkilöä, jotka ovat kaikki täysi-ikäisiä. Laukauksen ampunutta nuorta epäillään ampuma-aserikoksesta ja tapon yrityksestä.

Vantaan Myyrmäessä 7.11.2022 tapahtuneessa tapon yrityksenä tutkittavassa tapauksessa epäiltynä ovat kaksi kuusitoistavuotiasta nuorta, joiden epäillään puukottaneen 15-vuotiasta uhria useita kertoja eri puolille kehoa. Uhri sai vakavia sairaala- ja leikkaushoitoa vaativia vammoja. Tilanne on saanut alkunsa siitä, kun uhri seurueineen on pakottanut epäillyt autoon ja kuljettanut toiseen kaupunginosaan. Toisessa kaupunginosassa tilanne eteni käsikähmään seurueiden välillä. Autoseurueen jäseniä epäillään törkeästä ryöstöstä ja vapaudenriistosta.

Vantaan Koivukylässä 10.11 tapahtuneessa törkeänä ryöstönä tutkittavassa tapauksessa 14-vuotiaalta nuorelta ryöstettiin takki teräaseella uhkaamalla. Epäiltyinä tekijöinä on neljä 15-vuotiasta nuorta.

– Näihin edellä mainittuihin tapauksiin poliisilla on ollut kiinniotettuna useita alaikäisiä henkilöitä. Rikosnimikkeet näissä tapauksissa ovat vakavia ja vaihtelevat pahoinpitelystä törkeään ryöstötön ja aina tapon yritykseen saakka, rikoskomisario Sampsa Aukio sanoo.

Tapon yrityksen minirangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta ja törkeässä ryöstössä rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta.

– Teoista on odotettavissa tuntuvia rangaistuksia, Aukio arvioi.

Lue myös: Poikkeusluvalla ajokortin saanut 17-vuotias autoili huumeissa – törmäsi kahdesti taksin keulaan

Kommentoi Facebookissa