Alamökki kunnioittaa legendaarisen yhtyeen juuria – Eppu Normaali -veistos julkistettiin Ylöjärvellä

Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän päätyseinä.

Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän päätyseinä. (Kuva Arttu Kokkonen)

Veistos liittyy kiinteästi Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan.

VEISTOS Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos on julkistettu keskiviikkona kansanjuhlassa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Teos kantaa nimeä Alamökki.

Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, sittemmin studiona palvelleen ”alamökin” päätyseinä. Kuvanveistäjän käyttämä muottitekniikka mahdollisti sen, että veistoksessa näkyy äärimmäisen tarkasti vanhan mökkiseinän pintaa kaikkine uurteineen ja yksityiskohtineen. Teoksen materiaali on haponkestävä teräs.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus sai idean alamökistä heti projektin alkumetreillä.

– Suurellakin tarinalla on lähes aina pieni alku. Alamökki on ollut poikkeuksellisen tärkeä Eppu Normaalin alkuvaiheiden ja koko olemassaolon mahdollistaja, eikä alamökin merkitys yhtyeelle ole kadonnut alkuvuosien jälkeenkään, Kimmo Schroderus perustelee.

Alamökki liittyy kiinteästi Martti ja Mikko Pantse Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan, mutta myös Ylöjärven menneisyyteen. Alamökki on toiminut aikanaan Takamaan vanhan koulun keittolana.

– Historiallista on myös se, että kaupunki osoittaa arvostustaan meille tällä tavalla. Se on tuntunut ihmeelliseltä ja hienolta. Tämä on ensimmäinen asia, joka saa meidät nöyrtymään minkään edessä. Sekin on historiallista, Martti Syrjä kuvailee yhtyeen tuntoja.

Yhtye innostui välittömästi teoksen ideasta.

– Ajatus alamökin seinästä Ylöjärven keskusaukiolla oli humoristinen. Tuumimme, että tämä olisi todellista seinästä revittyä huumoria, Syrjä naurahtaa.

– Lopputulos on kaunis, kookas ja kiiltävä esine, jolla on esteettistä arvoa. Veistos kaunistaa Ylöjärveä ja sitä tullaan katsomaan kauempaakin. Tämä oli bändin toive ja se toteutui.

Ylöjärven kaupunki halusi kunnioittaa veistoshankkeella yhtyeen ainutlaatuista uraa ja sitoutumista kotikaupunkiinsa. Veistoksen jalusta on Kurun harmaata graniittia ja sen toimitti ylöjärveläinen yritys. Veistos sijaitsee Ylöjärven kaupungintalon aukiolla Kuruntie 14.

Veistoksen budjetti on noin 100 000 euroa ja se katetaan pääosin kaupungin saamilla testamenteilla, jotka on osoitettu kulttuuritarkoitukseen.

Lue myös: Eppu Normaali saa patsaan Ylöjärvelle – näköisteosta ei ole tulossa

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, Alamökki, 2018

Mitat: korkeus 325 cm, leveys 365 cm, syvyys 70 cm. Paino: 500 kg. Tekniikka ja materiaali: valettu haponkestävä teräs. Lisätietoa tekniikasta ja aiheesta: Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, ”alamökin”, päätyseinä. Suoraan alamökin seinästä otetun silikonimuotin ja useiden työvaiheiden kautta on edetty lopputulokseen, joka on ohut ja kaartuileva, haponkestävästä teräksestä valettu veistos. Veistosprojektin valuosuudesta on vastannut Taidevalimo P. Venäläinen Oy.

Kommentoi Facebookissa