Eppu Normaali saa patsaan Ylöjärvelle – näköisteosta ei ole tulossa

Ylöjärven ylpeys Eppu Normaali saa patsaan kotikaupunkiinsa. Se paljastetaan kesällä 2018.

Ylöjärven ylpeys Eppu Normaali saa patsaan kotikaupunkiinsa. Se paljastetaan elokuussa 2018. (Kuva Harri Hinkka)

Teoksen toteuttaa kuvanveistäjä Kimmo Schroderus, hintaa patsaalle kertyy noin 100 000 euroa.

MUSIIKKI Kuinkahan moni olisi uskonut, jos joku olisi 40 vuotta sitten sanonut, että ylöjärveläiset rääväsuut saavat jonain päivänä patsaan kotikyläänsä. Vuoden päästä tuo seikka on täyttä totta.  Eppu Normaalin patsas paljastetaan Ylöjärven kaupungintalon aukiolla.

Populaarimusiikin tekijöille ei ole liioin patsaita pystytetty. Juicella on patsas Juankoskella, ja vähän perinteisemmän kevyen musiikin tekijöistä patsaan on saanut ainakin Olavi Virta, se löytyy Tampereelta rautatieaseman läheisyydestä.

Eppu Normaali on sen verran pitänyt Ylöjärven nimeä esillä, ettei ole mikään ihme kun kaupunki satsaa 100 000 euroa testamenttilahjoituksina saatuja varoja Eppujen patsaaseen. Eikä bändilläkään ollut mitään huomionosoitusta vastaan.

– Ajatus tuntui mahtavalta kunnianosoitukselta – ja tuntuu siltä vieläkin! Siksi halusimme varmistaa, että Ylöjärvi saa sellaisen monumentin, joka näyttää hyvältä sadan vuoden päästäkin. Kimmo Schroderus on tehnyt näyttäviä monumentteja ennenkin ja tuntui luontevalta valinnalta tekijäksi, toteaa eppujen keulahahmo Martti Syrjä.

Martti Syrjä on itsekin ansioitunut paitsi kuvainraastajana myös kuvien tekijänä, ja isoisänsä oli tunnettu kuvataiteilija. Bändistä löytyi siis näkemystä omasta takaa, kun teokselle valittiin tekijää.

– Haluamme visuaalisesti merkityksellisen, näyttävän ja aikaa kestävän teoksen. Veistoksen tulee selittää itse itsensä eli sen pitää toimia ilman yhteyttä meihin, Syrjä sanoo.

Bandi mieltyi Kimmo Schroderuksen teosten muotokieleen ja hänen ajatuksiinsa. Schroderukselle Eppu Normaali on tuttuakin tutumpi bändi.

– Veistoksen perusidea on selvillä ja se pohjautuu suoraan bändin historiaan. Näköisteosta tai patsasta ei ole tulossa, Kimmo Schroderus paljastaa.

Veistoksen tarkka sijainti Ylöjärven kaupungintalon aukiolla määritellään syksyn 2017 aikana.
Veistoksen tarkka sijainti Ylöjärven kaupungintalon aukiolla määritellään syksyn 2017 aikana. (Kuva Rami Marjamäki)

Kommentoi Facebookissa