Sote-lait siirtyvät varmuudella syksyyn – mahdoton oli kuin olikin mahdotonta

Pääministeri Juha Sipilä toivoi sote-lait hyväksyttävän vielä kesällä, mutta varapuhemies Mauri Pekkarinen totesi aikataulun mahdottomaksi.

Pääministeri Juha Sipilä toivoi sote-lait hyväksyttävän vielä kesällä, mutta varapuhemies Mauri Pekkarinen joutui toteamaan aikataulun mahdottomaksi. (Kuva AOP)

Kansanedustajat lähtevät kesälomille mutta valiokunnat jatkavat valmisteluaan.

SOTE Hallituksen ajamassa sote-uudistuksessa kävi juuri niin kuin asiantuntijat arvioivat. Esimerkiksi Kelan muutosjohtaja Marjukka Turunen esitteli keväällä Kelan johdon ja asiantuntijoiden lausuntoa hallituksen valinnanvapautta koskevaan lakiluonnokseen, ja arvio aikataulusta oli tuolloin tyly.

– Lain toimeenpanoaikataulu on tällä mallilla mahdoton.

Vielä muutama viikko sitten pääministeri Juha Sipilä silti kommentoi, että hänen on vaikea ajatella eduskunnan lähtevän kesälomalle, ennen kuin sote-lait on hyväksytty.

Eduskunta olikin varautunut istuntoihin vielä juhannuksen jälkeen, jolloin lait olisi voitu hyväksyä heinäkuussa. Eduskunnalla on kesällä pitkä istuntotauko, mutta eduskunta on silti aina valmiudessa kokoontumaan puhemiehen kutsusta.

Puhemiesneuvosto joutui kuitenkin nyt poistamaan viikolle 3.7.–7.7. tehdyt istuntovaraukset. Varapuhemies Mauri Pekkarinen kommentoi päätöstä STT:lle sillä, että tilanne näytti selvältä.

– Kaikki muut, mitä eduskunnan pitää käsitellä, ehditään käsitellä siinä ennen sitä, mutta sote-asiat eivät ennätä missään tapauksessa täysistuntoon tuolle viikolle.

Sote-uudistusta käsitellään parhaillaan useassa eri valiokunnassa ja esityksessä on satoja sivuja. Hallituksen muutosesitykset ja täydennykset lakeihin ovat viivästyneet.

Perustuslakivaliokunta aikoo kuitenkin saada oman mietintönsä valmiiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla. Tämän jälkeen asia siirtyy valtiovarain-, hallinto- ja talousvaliokunnille, jotka antavat lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Vasta tämän jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta lähtee muotoilemaan omaa mietintöään, josta eduskunta äänestää. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa kaikkien valiokuntien lausuntoja ennen heinäkuun alkua.

Maaliskuussa kansalaisia huvitti uudistusta selventävä kaavio ”Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus ja valvonta uudessa rakenteessa.”
Maaliskuussa kansalaisia huvitti uudistusta selventävä kaavio ”Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus ja valvonta uudessa rakenteessa”. (Kuva Valtioneuvosto)

Mitä käsittelyn siirtyminen syksyyn tarkoittaa koko uudistukselle?

Lakikäsittelyn siirtyminen saattaa periaatteessa olla hyvä asia, sillä tuoreessa muistissa on vielä niin sanottu hallintarekisterilaki. Se tuotiin eduskuntaan päätettäväksi niin keskeneräisenä, että erittäin tärkeät muutoskohdat – kuten tavallisten yritysten asema hallintarekisterissä – jouduttiin kirjaamaan vain pontena. Ponsi on lähinnä toive, mitä hallituksen ei ole pakko edes noudattaa.

Terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki kritisoi Ylen Aamu-tv:ssä, kuinka lakipaketista puuttui kaksi kuukautta sitten vielä aivan oleellisia asioita liittyen palveluiden ketjutukseen ja rahoitukseen.

– Eli siihen, kuinka paljon oikeasti kullekin ihmisryhmälle varataan yhteistä rahaa hyvinvointiongelmien hoitamiseksi, Kekomäki selvitti ja sanoi ihmettelevänsä, miksi puutteellisesta laista piti edes antaa lausuntoja.

Aikataulua on jo nyt muutettu ja porrastettu erilaisilla siirtymäajoilla ja poikkeusluvilla niin, että kokonaisuutta on vaikea hahmottaa.

Valinnanvapauslain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa, jolloin maakunnat alkavat järjestää julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut – eri maakunnissa eri tahtiin. Valinnanvapaus laajenisi joissain maakunnissa jo vuosien 2017–2018 aikana pilottihankkeena.

Vuoden 2019 alusta kaikkien maakuntien on otettava käyttöön asiakassetelit, henkilökohtainen budjetointi sekä asiakkaan oikeus valita hammashoitola. Sote-keskusten toiminta on aloitettava vähintään rajatulla palveluvalikoimalla viimeistään 1.7.2019. Erityisellä poikkeusluvalla maakunta voisi aloittaa sote-keskusten toiminnan vasta vuoden 2021 alkuun mennessä.

Täysimääräisesti valinnanvapauden pitäisi olla käytössä kaikissa maakunnissa viimeistään 1.1.2023.

Kommentoi Facebookissa