NÄYTTELY Ateneumin retrospektiivinen Amedeo Modigliani -näyttely kuuluu niihin ”must”-tapahtumiin, joka pitää käydä katsomassa, ettei tarvitse lopun ikäänsä harmitella. Ateneumin kolmas kerros esittelee visuaalisen koreasti ja monipuolisesti italialaisen taiteilijan työtä ja elämää. Näyttely on Pohjoismaiden laajin ja se on ollut esillä ennen Helsinkiä Ranskan Lillessä ja Unkarin Budapestissa.
Modigliani-näyttely esittelee nykytaiteen klassikoksi nousseen vain 35-vuotiaana kuolleen, läpimurtonsa kynnyksellä menehtyneen Amedeo Modiglianin (1884-1920) 83 työtä, jotka koostuvat maalauksista, veistoksista, grafiikasta ja luonnoksista.
Esillä on kuuluisia muotokuvia ja alastonmaalauksia, joiden tunnusmerkkeinä ovat pidennetty kaulalinja ja soikionmuotoisissa kasvoissa mantelinmuotoiset silmät. Alastonmaalauksista kuuluisin tällä hetkellä lienee Punainen alaston (1917), joka myytiin viime vuonna yli 170 miljoonalla dollarilla. Ateneumin näyttelyssä on samalta ajalta asetelmaltaan vain hiukan eroava maalaus.

Vaikutteita ystäviltä ja primitiivisestä taiteesta
Kansainvälisen taidemaailman keskukseen Pariisin Montparnasselle muutti 1900-luvun alussa monia ulkomaisia taiteilijoita, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä. Yhtenä heistä Italian Livornossa syntynyt taidemaalari ja kuvanveistäjä Amedeo Modigliani.
Modigliani ystävystyi Pariisin koulun avantgarde-taiteilijoiden kanssa ja sai heiltä vaikutteita muun muassa fauvismista ja kubismista. Ystäväpiiriin kuului Pablo Picasso, jonka sinisen kauden teoksia on verrattu Modiglianin varhaisiin maalauksiin. Vaikutteita Modigliani sai myös etenkin Paul Cézannen, Henri de Toulouse-Lautrecin ja Paul Gauguinin maalauksista sekä kuvanveistäjä Constantin Brâncusilta.
Maalausten ja veistosten tunnusmerkiksi muodostuneen kasvojen pitkänomaisuuden on arveltu saaneen innoituksensa esihistoriallisen ajan taiteesta ja afrikkalaisista naamioista, joita Modigliani tutki. Primitiivinen taide oli Pariisissa tuolloin yleisemminkin kiinnostuksen kohteena, mutta Modigliani tavoitteli uudenlaista kauneutta, jossa yhdistyisivät eri aikakausien ja mantereiden taide. Modiglianin eleganttien ja persoonallisten naishahmojen vaikutusta voi puolestaan nähdä myös muotimaailman puolella.
Naisia innoittajina ja rakastettuina
Kirjallisestikin sivistyneen Modiglianin elämänpiiriin liittyi useita naisia ja karismaattinen mies seurusteli esimerkiksi runoilija Anna Ahmatovan ja taidekriitikko Beatrice Hastingsin kanssa. Ateneumissa on esillä esimerkiksi Beatricesta maalattu muotokuva Nainen ja samettinen kaulanauha.

Lopulta taideopiskelija Jeanne Hébuternin kanssa Modigliani sai tyttären vuonna 1918, pieni perhe vietti yli vuoden Nizzassa. Aikaa on sanottu taiteilijan onnellisimmaksi ja myös taiteellisesti tulokselliseksi. Modigliania intohimoisesti palvova Jeanne oli toista lasta odottaessaan viimeisillään raskaana, kun Amedeo Modiglianin terveys romahti ja hän kuoli tuberkuloosiin 1920. Terveyttä olivat heikentäneet myös päihteet. Jeanne ei kestänyt miehensä kuolemaa vaan teki itsemurhan heittäytymällä ikkunasta ulos.
Molemmat ovat haudattuina Pére Lachaisen hautausmaahan Pariisissa. Jeanne Hébuterne oli ensin haudattuna toisaalle, mutta 1930 hänet siirrettiin sukulaisten luvalla samaan hautaan Modiglianin kanssa.
Ainoa suomalaisomistuksessa oleva
Ateneumin kokoelmiin on hankittu vuonna 1955 Amedeo Modiglianin maalaus Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva. Tämän taulun Ateneum arvelee olevan ainoa suomalaisessa omistuksessa oleva Modiglianin öljyvärimaalaus, ja ilmoittaa sen olevan myös yksi Ateneumin kansainvälisesti kysytyimmistä teoksista.
Léopold Survage kuului Modiglianin läheisimpiin taiteilijaystäviin ja Modigliani maalasi muotokuvan ystävästään Nizzassa. Maalauksessa ilmenevät Modiglianille ominaiset piirteet, vahva viivankäyttö, murretut värit sekä soikioksi venytetty kasvojenmuoto ja kaula. Survagen kerrotaan kysyneen, miksi taiteilija on antanut hänelle vain yhden silmän ja Modiglianin vastanneen: ”Koska yhdellä silmällä katsot maailmaan, ja toisella katsot itseesi.”
Ateneumilla on myös Léopold Survagen museolle lähettämä tutkimuksellisestikin arvokas kirje vuodelta 1956, jossa hän kertoo maalauksen tekoprosessista ja omistushistoriasta sekä myös omasta taustastaan.

Näyttelystä elämyksellinen kokemistapahtuma
Nykyiseen tapaan näyttelyissä ei enää riitä pelkkien taulujen ja veistosten esillepano, vaan mukana on valokuvasuurennoksia taiteilijan elämänpiiristä, ateljeesta ja ennen kaikkea ystäväpiiristä, joista on myös Modiglianin maalaamia muotokuvia.
Tauluihin ja valokuviin voi toki tutustua pelkästään ja siitä kannattaa aloittaa, mutta näyttelyn oheen on järjestetty runsaasti oheisohjelmaa. Ateneumin näyttelyssä on Eiffel-tila, jossa järjestetään taidepajoja sekä jopa italian kielen oppitunteja. Tämän viikon torstaina intendentti Anna-Maria von Bonsdorff pitää Amedeo Modigliani -luennon, jossa hän valottaa näyttelyn teemoja.
Ateneum-salissa esitetään lauantaina 26.11. elokuva Elin päivästä päivään, joka kertoo Modiglianin viimeisestä elinvuodesta Montparnassella.
Lisäksi taidemuseo on yhteistyössä HOK-Elannon ravintoloiden kanssa kehittänyt konseptin, joka sisältää yhdeksässä mukana olevassa ravintolassa uniikin taidemenun ja pääsylipun Ateneumin näyttelyyn.
Kommentoi Facebookissa