Ammattiliittojen lakko laajenee edelleen – ”Ei ole muita vaihtoehtoja kuin poliittinen työtaistelu”

PAM osallistuu puheenjohtajansa Ann Selinin johdolla poliittisen lakkoon vuorokauden mittaisena työnseisauksena 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea.

PAM osallistuu puheenjohtajansa Ann Selinin johdolla poliittisen lakkoon vuorokauden mittaisena työnseisauksena 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. (Kuva AOP)

Työtaistelun tarkoituksena on vastustaa Sipilän hallituksen valmistelemaa lakihanketta.

TYÖTAISTELUT Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet poliittisesta lakosta, joka pidetään keskiviikkona 3.10.2018. Työtaistelun tarkoituksena on vastustaa Sipilän hallituksen valmistelemaa lakihanketta, jolla heikennettäisiin irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Teollisuusliiton eilen julistama lakko koskee noin 150 toimipistettä ja 22 000 työntekijää, sähköalan lakko 150 toimipaikkaa ja noin tuhatta työntekijää. Palvelualojen ammattiliitto PAM:n lakko osuu lähes sataan työpaikkaan ja koskee noin tuhatta työntekijää. Mukana on myös Ammattiliitto Pro, jonka lakko koskee yksittäisiä yhtiöitä ja työpaikkoja.

Aikaisemmin mukana ilmoitti olevansa Suomen Elintarviketyöläisten Liitto ja 4500 työntekijää. Voimassa ovat edelleen myös monen liiton julistamat ylityökiellot.

– Sipilän hallitus on ajanut meidät tilanteeseen, jossa ei ole muita vaihtoehtoja kuin poliittinen työtaistelu. Teemme tämän puolustaaksemme irtisanomissuojaa ja työntekijöiden oikeuksia. Hallituksen toteuttama politiikkaa vaarantaa työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun ja työsuhdeturvan. Tähän emme voi suostua, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Ammattiliitto Pro edellyttää, että kiistan osapuolet sopivat asiasta neuvotellen, jotta työtaistelujen laajentuminen voidaan välttää.

– Me haluamme löytää tähän tilanteeseen ratkaisun sopimalla, toivottavasti myös maan hallituksessa uskotaan yhteistyön voimaan, sanoo puheenjohtaja Jorma Malinen.

Kaupan liiton mielestä on erittäin huolestuttavaa, että hallituksen ja ay-liikkeen väliset erimielisyydet kaadetaan yritysten maksettaviksi.

– Kauppa on suuressa murroksessa ja kovassa puristuksessa kansainvälisten verkkokauppajättien kanssa. Työtaistelutoimet lisäävät kaupan haasteita entisestään, sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.

– Kaupan alan työehtosopimus on neuvoteltu vasta hiljattain, tämän vuoden keväällä. Yhtenä sopimuksen keskeisenä tehtävänä on taata työrauha yrityksiin.

Lavikkalan mielestä poliittinen lakko rikkoo työrauhan, mikä asettaa yritysten näkökulmasta koko neuvottelujärjestelmän yhden keskeisen tavoitteen valitettavan outoon valoon.

Lue myös: Kohta ei valmisteta makkaraa, makeisia tai olutta – poliittinen lakko kestää vain päivän

Kommentoi Facebookissa