Amnestyn uusi selvitys – Taliban on tappanut siviilejä sekä antautuneita sotilaita

Kansainvälisen yhteisön huoli on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta.

Kansainvälisen yhteisön huoli on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta Afganistanissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Ihmisoikeusjärjestöjen selvitys kertoo ihmisoikeusloukkauksista viisi viikkoa Kabulin valtauksen jälkeen.

AFGANISTAN Taliban on toistuvasti luvannut kunnioittaa afganistanilaisten ihmisoikeuksia, mutta ihmisoikeusjärjestöjen Amnesty Internationalin, Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton FIDH:n sekä Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön OMCT:n yhteinen tuore Afghanistan’s fall into the hands of Taliban -selvitys osoittaa liikkeen syyllistyneen lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Taliban on tappanut siviilejä sekä antautuneita sotilaita ja estänyt humanitaarisen avun viemisen Panjshirin laaksoon, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Lisäksi Taliban rajoittaa naisten oikeuksia, sananvapautta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

– Ottaen huomioon vallitsevan pelon ilmapiiriin, mobiiliyhteyksien puutteen monilla alueilla sekä Talibanin aiheuttamat häiriöt internetliikenteessä, tämän selvityksen löydökset tarjoavat todennäköisesti vain välähdyskuvan siitä, mitä maassa tapahtu, sanoo Amnestyn Etelä-Aasian alueen apulaisjohtaja Dinushika Dissanayake.

Ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuneista hyökkäyksistä on raportoitu lähes joka päivä elokuun 15. päivän jälkeen. Taliban kulkee ovelta ovelle etsimässä ihmisoikeuspuolustajia ja monet ovat päätyneet piileskelemään. Selvitykseen haastatellut kertovat Talibanin painostavista uhkailu- ja kiristyspuheluista sekä pahoinpitelyistä. Amnestyn ja oikeuslääkärin todentamissa kuvissa näkyy mustelmia sekä ruoskanjälkiä.

– Afganistaniin jääneet ihmisoikeuspuolustajat ovat hengenvaarassa. Taliban pitää heitä vihollisina. Heidän toimistojaan ja kotejaan on ratsattu. Heidän kollegojaan on pahoinpidelty. Heidät on pakotettu piileskelemään pysyvästi. Heitä uhkaavat pidätykset, kidutus tai jotakin vielä pahempaa, sanoo Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön ihmisoikeuspuolustajatyön johtaja Delphine Reculeau.

Talibanin nousun jälkeen monet afganistanilaisnaiset ovat alkaneet käyttää burkaa, välttelevät lähtemästä ulos ilman miespuolista saattajaa ja ovat luopuneet monista muista toimista välttääkseen väkivallan.

Vaikka naisten oikeuksia on rajoitettu monin keinoin, ovat naiset ympäri Afganistania järjestäneet mielenosoituksia. Osa mielenosoituksista on saanut jatkua rauhanomaisesti, mutta useita on keskeytetty väkivaltaisesti Talibanin toimesta.

– Kansainvälinen yhteisö ei saa sulkea silmiään Talibanin tekemiltä ihmisoikeusloukkauksilta. Jos YK:n ihmisoikeusneuvosto tarttuu konkreettisesti toimeen, se ei ainoastaan kerro, ettei väärinkäytöksiä hyväksytä, vaan auttaa myös estämään loukkauksien toteutumisen laajemmin, sanoo Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton ohjelmapäällikkö Juliette Rousselot.

Järjestöt vetoavat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto perustaa riippumattoman tutkintamekanismin, joka dokumentoi, kerää ja säilyttää todisteita kansainvälisistä rikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista Afganistanissa.

Lue myös: Viimeiset amerikkalaissotilaat poistuivat Afganistanista – 20 vuotta kestänyt operaatio päättyi

Kommentoi Facebookissa