Viimeiset amerikkalaissotilaat poistuivat Afganistanista – 20 vuotta kestänyt operaatio päättyi

Kabulin odotetaan päätyvän nopealla aikataululla talibanien hallintaan.

Afganistan ja maan pääkaupunki Kabul ovat nyt talibanien hallinnassa. (Kuva Fotolia)

Talibanit vakuuttivat haluavansa hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja koko maailmaan.

AFGANISTAN Viimeinen Yhdysvaltain armeijan sotilaita ja diplomaatteja kuljettanut lentokone nousi ilmaan juuri ennen keskiyötä Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentältä. Presidentti Joe Biden vahvisti tapahtuneen Twitterissä.

Biden kertoo, että viimeisen 17 päivän aikana amerikkalaisjoukot loivat maan historian suurimman ilmasillan, heinäkuun lopusta lähtien amerikkalaiset ovat evakuoineet 122 300 henkilöä. Mutta nyt 20 vuotta kestänyt Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa on päättynyt.

– Now, our 20-year military presence in Afghanistan has ended.

Uutistoimistojen arvion mukaan Yhdysvallat käytti Afganistanin operaatioonsa jopa kaksi biljoonaa dollaria. Henkensä menetti noin 2 500 yhdysvaltalaista ja 3 600 liittolaismaiden sotilasta. Myös Suomi otti osaa ISAF-operaatioon, jonka kuluessa suomalaisia menehtyi kaksi.

C-17 rahtikoneeseen noussut kenraalimajuri Chris Donahue oli viimeinen Afganistanista poistunut amerikkalaissotilas.
C-17-rahtikoneeseen noussut kenraalimajuri Chris Donahue oli viimeinen Afganistanista poistunut amerikkalaissotilas. (Kuva AOP)

Viimeisenä maasta poistui 82. maahanlaskudivisioonan komentaja kenraalimajuri Chris Donahue. Samassa koneessa oli myös suurlähettiläs Ross Wilson. Amerikkalaisilta jäi Kabulin lentokentälle runsaasti kalustoa, jonka he kertoivat tehneensä käyttökelvottomiksi.

Talibanilla on nyt hallussaan koko Kabulin lentokenttä ja joitain alueita lukuun ottamatta myös koko Afganistan. Länsivallat pelkäävät uuden hallinnon syyllistyvän räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin, mutta talibanin ylin tiedottaja Zabihullah Mujahid vakuutti uutistoimistojen mukaan rauhantahtoa.

– Haluamme hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja koko maailmaan. Olemme tyytyväisiä hyviin diplomaattisuhteisiin kaikkien kanssa.

Lue myös: Suomen Kabulin-suurlähetystön turvamiehet lennätettiin Afganistanista – Yhdysvaltain joukot avustivat

Kommentoi Facebookissa